WikiLeaks varsler nye avsløringer: Hva vil den nye pakken dokumenter fra Wikileaks avsløre?

Wikileaks.org

I oktober lekket nettstedet WikiLeaks over 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om den amerikanske krigføringen i Irak, som blir ansett for å være den største militære lekkasjen i historien. Om ikke lenge vil nettstedet legge ut sju ganger så mange dokumenter som den siste Irak-lekkasjen, opplyste WikiLeaks mandag morgen på Twitter.

“Next release is 7x the size of the Iraq War Logs. intense pressure over it for months. Keep us strong” var beskjeden, som 2 timer senere ble fulgt opp med: “The coming months will see a new world, where global history is redefined.”

Den varslede lekkasjen, som er varslet å komme fredag, kan dermed dreie seg om nærmere tre millioner dokumenter. Det er foreløpig ukjent hva den nye avsløringen vil dreie seg om, men WikiLeaks skriver at ”verden kommer til å forandres de neste månedene.”

Denne tredje, store lekkasjen skal bestå av hemmelige amerikanske dokumenter, inkludert diplomatiske kabler sendt til Washington fra amerikanske ambassader rundt om i verden. Disse skal datere seg fra de siste 5 årene og inkludere media rapporter, samtaler med politikere, regjeringsfolk og journalister, samt evalueringer og ulike analyser gjort av amerikanske diplomater vedrørende landene de er stasjonert i. Avsløringene skal være av en så graverende karakter at det amerikanske utenriksdepartementet forbereder seg på et «worst-case scenario.»

WikiLeaks vil publisere over 250.000 dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten søndag kveld, ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Magasinet publiserte ved en feiltakelse en artikkel som var ment å legges ut først søndag, ifølge NRK. Før redaksjonen fikk trukket artikkelen tilbake var innholdet spredd på internett.

Ifølge artikkelen omfatter lekkasjene 251.287 telegrammer fra USAs utenrikstjeneste, samt 8.000 diplomatiske meldinger. Mesteparten av materialet, med unntak av et fra 1966, er fra etter 2004, der i blant er 9.005 dokumenter fra januar og februar i år. Mesteparten av stoffet dekker Midtøsten og Asia, ifølge et kart i Der Spiegels artikkel.

Ifølge Der Spiegel er litt over halvparten av materialet ikke klassifisert, mens 40.5 % er klassifisery som «konfidensielt» og kun 6 % eller 15.652 filer er hemmelige. Materialet inneholder 4.330 beskjeder som ikke er beregnet på utlendinger.

Ifølge Der Spiegel inkluderer dokumentene vurderinger av den politiske situasjonen i landet, møteprotokoller, bakgrunnsinformasjon om personlige avgjørelser og hendelser – eller personlige profiler av individuelle politikere i vertsland. Mange vurderinger ble skrevet av diplomater i det håp at de ikke vil bli publisert i de neste 25 årene. Det meste er er sladder og rykter rapporter til hovedkvarteret uten mye dybde.

Omlag 2.5 millioner amerikanere har tilgang til SIPRNET materiell, fra hvor dette materialet stammer fra. Det er tilgjengelig fra spesifikke computere som befinner seg i operasjonssentre i forsvarsdepartementet. Selv «top secret» materiale, som ikke er i Wikileaks materialet, er tilgjengelig for omkring 850.000 amerikanere.

Amerikanske tjenestemenn sier de ser det hele som meget seriøst, men at ikke vet når materialet vil bli lekket ut på internett og akkurat hva det vil omhandle, men The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde og El País har allerede på forhånd fått et innsyn av dokumentene for å kunne bestemme seg for hva de vil konsentrere seg om.

Allerede på onsdag henvendte Obama administrasjonen seg til Kongressen og begynte å ta kontakt med utenlandske regjeringer vedrørende at WikiLeaks  webside vil gå ut med sensitive amerikanske diplomatiske dokumenter som kan ødelegge USAs forhold til venner og allierte rundt om på kloden. De amerikanske ambassadene i blant annet Australia, Canada, Danmark, Israel, Storbritannia, Sverige, Tyrkia og Norge, USAs nærmeste allierte, tok i løpet av torsdag kontakt med sine vertsland for å orientere dem for at de skal få slippe å lese om sakene i avisene først. Det har med andre ord blitt drevet brannslukking – før det har begynt å brenne.

«Disse avsløringene er skadelige for USA og våre interesser,» sier talsmann for USAs utenriksdepartementet (UD) Philip J. Crowley, som legger til “Disse avsløringene kommer til å skape spenninger mellom våre diplomater og våre venner rundt om i verden.» “Vi forbereder oss på det verste, at offentliggjorte telegrammer vil berøre et stort antall spørsmål og land”, sier Crowley, som påpeker at mye av innholdet refererer til fortrolige samtaler med politikere og privatpersoner.

Telegrammene er meldinger og rapporter som er sendt fra amerikanske ambassader i utlandet til utenriksdepartementet i Washington. De inneholder ofte ting som overhodet ikke var ment for offentligheten. Offentliggjøring kan bli pinlig for både vertslandene og USA.

Publiseringen av konfidensiell kommunikasjon om utenlandske regjeringer vil trolig føre til manglende tillitt til USA som en diplomatisk partner og kan forårsake forlegenhet hvis dokumentene inkluderer nedsettende eller kritiske bemerkninger om utenlandske ledere. “Når denne tilitten blir forrådt og kommer på forsidene på aviser eller som lederhistorier på TV eller radio, så får det en innvirkning,” sier Crowley.

Lekkasjer av hemmelige rapporter fra den amerikanske ambassaden i Moskva inneholder vurderinger av den politiske situasjonen i Russland og lite flatterende omtale av russiske politiske ledere, skriver avisen Kommersant på lederplass.

USAs ambassadør i Irak uttrykte fredag frustrasjon rundt det som venter. «WikiLeaks utgjør et forferdelig hinder i det som er min jobb: å snakke med mennesker i fortrolighet. Jeg skjønner ikke motivasjonen bak å frigi disse dokumentene», sier USAs ambassadør til Irak, James Jeffrey.

Myndighetene i Storbritannia har sendt ut et varsel til alle britiske redaktører der de anmodes om ikke å publisere WikiLeaks-saker som kan skade rikets sikkerhet. Varselet er sendt ut fra den britiske Defence, Press and Broadcasting Advisory Committee.

Det såkalte DA-varselet anmoder redaktørene om ikke å publisere saker basert på dokumenter fra WikiLeaks i de tilfellene der innholdet kan skade rikets sikkerhet. Ifølge WikiLeaks’ Twitter-konto gjelder det aktuelle varselet spørsmål som har med militære operasjoner og planer å gjøre, og saker som kan ramme de britiske sikkerhets- og etterretningstjenestene. Samtidig stålsetter USA seg for de nye avsløringene som ifølge ubekreftede meldinger er varslet å komme allerede i helgen, eller i starten av neste uke.

I Norden har både norske og danske myndigheter bekreftet at de er blitt orientert av amerikanske diplomater torsdag, men uten å gå nærmere inn på innholdet i samtalene.

I et brev til Dagbladet fredag bekreftet USAs ambassadør i Oslo, Barry White, at nedlastningen av dokumentene antas å være gjort ved forsvarsdepartementet. Brevet er ment som et leserbrev som skal trykkes når WikiLeaks kommer med lekkasjene.

”Et solid vennskap vil ha sine opp- og nedturer. Det har vi sett de siste dagene, når dokumenter, antatt lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ble gjenstand for avisoppslag i pressen”, heter det i brevet. ”De ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer”, skriver White.

Lekkasjene skal også kunne skade forholdet mellom USA og Russland. Konfidensielle rapporter fra den amerikanske ambassaden i Moskva inneholder generelle vurderinger av den politiske situasjonen i Russland og lite flatterende beskrivelser av russiske politiske ledere, ifølge den respekterte næringslivsavisa Kommersant.

I Canada spekulerer flere medier i at det vil komme lekkasjedokumenter om presset USA skal ha lagt på sine allierte for å få dem til å ta imot fanger fra Guantanamo, skriver Jyllands Posten.

Australske medier skriver at det var USAs utenriksminister Hillary Clinton selv som ringte sin australske kollega Kevin Rudd og orienterte ham om lekkasjesaken. Angivelig frykter man avsløringer av intern australsk regjeringskorrespondanse om holdningen til krigen i Irak.

Australia var blant de første landene til å sende styrker til Irak og John Howard gjorde dette til tross for at 75 prosent av australierne den gang var imot krigen i Irak. Mer enn et år før invasjonen av Irak fortalte den daværende australske ambassadør til FN, John Dauth, i full konfidensialitet AWBs tidligere leder Trevor Flugge at Howard regjeringen ville delta i miliæraksjon sammen med USA for å styrte Saddam Hussein.

Dette står i sterk kontrast til de tidligere erklæringene til statsminister John Howard om at Australia ikke avtalte å gå med i krigen før FN debatten i slutten av 2002 og på begynnelsen av 2003.

I London mener den arabiskspråklige avisen Al Hayat å vite at lekkasjer blant annet vil avsløre at Tyrkia lot innbyggere smugle våpen inn i Irak og på den måten hjulpet al-Qaida i Irak. Ifølge en hemmelig amerikansk militærrapport lot Tyrkia irakere smugle bombeutstyr, våpen og ammunisjon over grensen til Irak. Disse forsyningene skal ha havnet hos al-Qaida.

Andre dokumenter skal angivelig vise at USA har levert våpen til den sterkt venstreradikale kurdiske opprørsbevegelsen PKK. Den undersøkende stjernejournalisten Seymour Hersh har tidligere hevdet at USA støttet PEJAK, den iranske bransjen av PKK.

Dokumenter viser at USA støttet PKK, som har ført en separatistisk krig mot Tyrkia siden 1984 og av statsdepartementet har blitt klassifisert som en terroristorganisasjon siden 1979. I dokumentene omtaler det amerikanske militæret PKK-medlemmer som “frihetskjempere» og «tyrkiske statsborgere”, og det kommer også fram at folk fra PKK som er pågrepet i Irak, er blitt løslatt av de amerikanske militærstyrkene. I tillegg kommer at amerikanske styrker i Irak har gitt våpen til PKK og ignorert PKKs operasjoner i Tyrkia.

I teksten The Next Act: Is a damaged Administration less likely to attack Iran, or more? skriver Hersh at Pentagon har ekspandert sitt arbeid til å inkludere hemmelige etterretningsoppdrag, aktiviteter som tradisjonelt har blitt utført av CIA. Dette på grunn av at hemmelig militæraksjoner har økt substensielt som resultat av systematisk press av Donald Rumsfeld.

Israel og USA har samarbeidet i deres støtte til den kurdiske motstandsgruppen Party for Free Life in Kurdistan, som blant annet har utført hemmelige oppdrag inne i Iran, som en del av destabiliseringskampanjen mot landet. Pentagon har etablert hemmelige forhold til kurdiske, azeriske og baluchiske stammefolk, og har støttet deres arbeid for å undergrave regimets autoritet i det nordlige og sørøstlige Iran. Den kurdiske gruppen skal ha mottatt utstyr og trening, samt en liste over mål i Iran av interesse for USA.

«The Next Act»

‘Wikileaks documents show Turkey helped al-Qaida’

Kurdish War Discussion Board

Wikileaks Iraq and Afghan War Diaries

Diary Dig – War Log Explorer – Wikileaks Iraq War Diaries

WikiLeaks – Wikipedia

WikiLeaks: The Guardian.co.uk

WikiLeaks (wikileaks) on Twitter

WikiLeaks varsler nye avsløringer

WikiLeaks tror de ble overvåket i Norge

Mange land urolige foran nye WikiLeaks-lekkasjer

WikiLeaks varsler avsløringer om Tyrkia

Israel, U.S. tense as WikiLeaks set to release classified bilateral communiqués

U.S. Braces for Next WikiLeaks Release

WikiLeaks threat sparks massive review of diplomatic documents

WikiLeaks ‘awful’ for diplomacy in Iraq: US ambassador

Tekster:

Friheten i fare i USA

Demonstrasjon til støtte for varsleren Bradley Manning

‘Collateral Murder’: Wikileaks video viser et amerikansk helikopter skyte på irakiske sivile

“We don’t do body counts”, sa den tidligere amerikanske forsvarssekretæren Donald Rumsfeld.”Løgn”, sier WikiLeaks

WikiLeaks slår til igjen

Aktuelt fra Wikileaks

(Red Cell) Redsel sprer frykt

Piratpartiet og Wikileaks i skjønn forening

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: