Wikileaks: Tyskland

Der Spiegel siterer dokumentene på at amerikanske diplomater skal ha vært svært kritiske til flere tyske regjeringsmedlemmer. Utenriksminister Guido Westerwelle beskrives i et av dokumentene som inkompetent, forfengelig og USA-kritisk. Forbundskansler Angela Merkel får bedre skussmål, men beskrives som konfliktsky og lite kreativ i et dokument fra mars 2009. I et notat som er sendt til Washington fra USAs ambassadør i Berlin, Philip Murphy, beskrives Merkel som “sta, risikosky og sjelden kreativ.”

Bånd til Russland

Ifølge et amerikansk notat fra 2008 skal amerikanske myndigheter for noen år siden ha bedt Norge og flere andre land om å overtale Tyskland til ikke å opprette for tette bånd til Russland. I tillegg til Norge skal amerikanerne ha forsøkt å presse Canada, Japan, Tyrkia og EU til å påvirke Tyskland.

Bakgrunnen skal ha vært frykt for at forholdet mellom Tyskland og Russland skulle bli for tett. I notatet pekes det også på at det på denne tiden var uenighet internt i den tyske regjeringen når det gjaldt forholdet til Moskva, spesielt mellom daværende utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Tysklands forbundskansler Angela Merkel om dialog med Moskva.

En muldvarp i FDP

Der Spiegel viser videre til dokumenter som tyder på USA har en “muldvarp” i den liberale regjeringspartneren FDP, og dermed på inne i den tyske regjeringen. Informanten beskrives som “ung og fremadstormende” og rapporterer direkte til ambassadør Murphy i den amerikanske ambassaden.

I notatet, som skal ha blitt sendt til Washington den 9. oktober i fjor, kort tid etter forbundsdagsvalget, går Murphy ut fra at dokumentet ikke blir offentliggjort. Det kommer ikke klart fram om beskrivelsene kommer direkte fra Murphy selv, eller om de kommer via kilden.

Avsløringene av livet i tysk politikk er så detaljerte at Der Spiegel bemerker at “USA er bedre informert om hemmelighetene i tysk politikk enn de tyske politikerne selv.”

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: