Wikileaks: Tortur

Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger. Dokumentene avslører blant annet at ofre ble hengt opp i taket etter håndleddene, og flere ble også utsatt for syreangrep. Alt dette uten at overgrepene ble forsøkt stanset eller etterforsket.

Mange av dokumentene dokumenterer de irakiske militæres mishandling av fanger, mens andre synes å vise at amerikanske styrker ikke gjorde noe for å stanse torturen. Fangene ble utsatt for overgrep som mishandling, elektrosjokk og voldtekt, og også drap skriver den britiske avisen Guardian. En hemmelig ordre gjorde det mulig for USA å overse irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep mot hjelpeløse fanger, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt.

BBC News – Huge Wikileaks release shows US ‘ignored Iraq torture’

BBC News – UN urges US and Iraq to probe Wikileaks torture claims

The High Court of Justice i London

I etterkant av Wikileaks’ lekkasje rundt Irak krigen kom det frem at det britiske forsvaret ifølge avisen The Guardian i de siste årene utviklet avhørsteknikker som kan være i strid med internasjonal rett.

Lekkasjen, som  kom samtidig som britisk militære fengslings- og avhørspraksis er gjenstand for stadig mer gransking, viser at forsvarspersonell har fått opplæring i metoder som blant annet å true og utmatte fanger, og å true dem til å være nakne. Personell som skal avhøre skal ha fått beskjed om å fremprovosere ydmykelse, usikkerhet, stedløshet, utmattelse, usikkerhet og redsel hos fangene. I materiellet blir det foreslått hvordan avhørene kan oppnå dette.

Materiellet som er brukt i opplæring har blitt utviklet i hemmelighet de siste årene. En PowerPoint-presentasjon fra september 2005 instruerer om at fanger bør bli kledd nakne før de blir avhørt, skriver Guardian: ”Få dem nakne”, og ”Hold dem nakne hvis de ikke følger ordre.” En annen manual fra samme tidsperiode råder avhørspersonell til å sette bind for øynene på fangene, for å sette dem under press. I et treningsopplegg fra april 2008 foreslås det at fanger bør holdes under forhold som er fysisk ubehagelige, og at de bør trues. Utmattelse av fangenes sanser er lovlig, ifølge manualen, så lenge det finnes ”godkjente operasjonelle grunner.” Her oppfordres det også til å strippe klærne av fangene.

Ifølge nyere treningsmateriell er bind for øynene og ørene, samt ”strips” av plast, essensielt utstyr for personell som skal drive med avhør i forsvaret. Mens fanger bør få lov til å sove eller hvile i åtte timer hvert døgn, trenger bare fire timer av søvnen å være uavbrutt, står det videre. Manualen foreslår at personell som avhører sier til fanger at de ikke får kommunisere med andre i det hele tatt, hvis de ikke svarer på spørsmål.

Det graderte britiske treningsmateriellet ble utarbeidet etter at Baha Mousa, en irakisk hotellresepsjonist, ble torturert til døde av britiske soldater i Basra i september 2003. Noe av materiellet ble laget etter en britisk militær etterforskning om overgrep mot sivile irakere i januar 2008. Konklusjonen i etterforskningen var det ikke var systemtiske overgrep, selv om det fantes flere kritikkverdige saker.

Teknikkene ser ut til å være i strid med Genèvekonvensjonene fra 1949, som forbyr alle former for fysisk eller moralsk press, spesielt press brukt for å fremskaffe informasjon. Saken, som ble avslørt etter at Guardian omtalte Wikileaks’ offentliggjorte amerikanske militære dokumenter som avslørte tortur, henrettelser og krigsforbrytelser fra krigen i Irak, pågår nå i The High Court of Justice i London, en sentral britisk domstol som holder til i The Royal Courts of Justice, en sentral britisk domstol i London.

Forrige måned rapporterte Guardian at britiske soldater er mistenkt for å stå ansvarlige for drap på irakiske sivile i tillegg til Mousa. Advokatene til mer enn 100 irakere, som ble holdt fanget og avhørt av britiske styrker mellom invasjonen i mars 2003 og april 2007, vil der hevde at det er bevis for at irakerne ble torturert systematisk. Guardian skriver at retten trolig ikke er kjent med det siste treningsmaterialet for avhør som avisen har hatt tilgang til.

Avslører hemmelige avhørsteknikker

The Wikileaks Effect: UK Guardian Reveals British Interrogation Manuals Authorize Torture

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: