Wikileaks: Terrorisme

Saudi Arabia

Ifølge WikiLeaks-dokumentene er er saudi-arabiske donorer fremdeles de viktigste økonomiske støttespillerne til militante sunnigrupper som al-Qaida.

Qatar

Den lille staten Qatar, regnet som en av USAs allierte, er ifølge en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet en «versting» i kampen mot terrorisme, grunnet frykt for represalier.

Destabilisering i Iran

Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Saman Aghvami/Ap)

Irans president Mahmoud Ahmadinejad beskylder krefter i Vesten og Israel for å stå bak bombeattentatene hvor en iransk kjernefysiker ble drept i dag.

Obama administrasjonen har gått videre med et hemmelig program, som ble startet under Bush administrasjonen. Formålet med planen, som kom til å bli kalt Bush Black Ops Plan, var å destabilisere Irans ledelse, noe som kan føre til regimeendring, skrev magasinet The New Yorker på sin hjemmeside. Artikkelen ble skrevet i 2008 av magasinets stjernejournalist Seymour Hersh, som før har stått bak oppsigtsvekkende avsløringer av denne og tidligere regjeringer.

Jundallah

Den iranske regjeringen beskyldte i juli vestlige land og Israel for å stå bak en bombeaksjon, som kostede 27 mennesker livet i byen Zahedan i den sørøstlige delen av landet. Anklakerne kom selv om både EU, USA og FN har fordømt aksjonen og til tross for at den militante sunnimuslimske gruppen Jundallah har påtatt seg skylden for aksjonen, som ble utført av to selvmordsbombere. Iranske myndigheter har anholdt 40 personer i forbindelse med aksjonen. Alle anklages for å ha ”skapt uro” i Zahedan.

”Blant de grupper i Iran som har litt støttet av USA er Jundallah”, sier den tidligere CIA-offiser Robert Baer. Vali Nasr, som er utenrikspolitisk analytiker fra Council on Foreign Relations (CFR), beskriver den sunni militante organisasjonen Jundallah, som har blitt skapt for å skape en baluchi islamsk stat i det sørøstlige Iran og deler av Pakistan, som en ondsinnet organisasjon med mistenkelige tråder til terrornettverket al-Qaeda.

Party for Free Life in Kurdistan

Israel og USA har samarbeidet i deres støtte til den kurdiske motstandsgruppen Party for Free Life in Kurdistan, som blant annet har utført hemmelige oppdrag inne i Iran, som en del av destabiliseringskampanjen mot landet. Pentagon har etablert hemmelige forhold til kurdiske, azeriske og baluchiske stammefolk, og har støttet deres arbeid for å undergrave regimets autoritet i det nordlige og sørøstlige Iran. Den kurdiske gruppen skal ha mottatt utstyr og trening, samt en liste over mål i Iran av interesse for USA.

Muldvarp i Iran

Dokumentene viser samtidig at USA har førstehåndsetterretning uten å ha ambassade i Tehran og med ytterst begrenset amerikansk tilstedeværelse i landet.

Nye eksplosjoner i Iran

En universitetslærer i atomfysikk ble drept og tre personer ble skadd da to bilbomber eksploderte i Irans hovedstad Teheran mandag morgen, opplyser iransk fjernsyn. De skadde er en annen atomfysiker og konene til begge to. Den drepte er Majid Shahriari ved Shahid Beheshti-universitetet i Teheran, mens atomfysiker-kollegaen, Fereidoun Abbasi, som har en doktorgrad i kjernefysikk, og jobber med kjernefysisk forskning, skal være alvorlig skadd.

Bombene skal ha vært festet under bilene til de to universitetslærerne. Ifølge statlige medier ble angrepene utført av ”terrorister” og skal ha blitt plassert på bilene av menn som kjørte motorsykler. Angrepene skal ha skjedd på to ulike steder i Teheran.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad beskylder krefter i Vesten og Israel for å stå bak bombeattentatene hvor en iransk kjernefysiker ble drept i dag. «Man kan utvilsomt se at Israel og vestlige regjeringer står bak attentatet som dessverre fant sted», sa Ahmadinejad på pressekonferansen.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for å stå bak bombeangrepene, men den iranske innenriksministeren, Mostafa Mohammad Nijar, hevdet tidligere i dag at CIA og Mossad kunne stå bak angrepene.

Iran hevder at landets atomprogram utelukkende har fredelige hensikter, men en rekke vestlige land mistenker iranske myndigheter for å ha planer om å utvikle atomvåpen.

–Vesten og Israel står bak attentat

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: