Wikileaks slår til igjen

(

Videos for WikiLeaks

Al Jazeera har fått hundretusener av hemmelige dokumenter om krigen i Irak fra WikiLeaks. Dokumentene inneholder avsløringer om fangetortur og drap på flere hundre sivile irakere.

WikiLeaks har varslet en «stor kunngjøring» i Europa lørdag. Kunngjøringen kommer på en pressekonferanse lørdag kl. 10.00. WikiLeaks har ikke gitt noen opplysninger om hva som ville bli lagt fram, men det har vært ventet at WikiLeaks snart vil legge ut opptil 500.000 hemmelige dokumenter om krigen i Irak. Ifølge VG Nett benekter WikiLeaks at Al Jazeera har fått tak i lekkasjer fra disse dokumentene. Al Jazeera hevder på sine nettsider å ha hatt full tilgang til dokumentene. Avisene The Guardian, New York Times, Le Monde og Der Spiegel fikk dem for flere uker siden slik at de skulle få tid til å gå gjennom dem.

Ifølge WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange avdekker dokumentene seks år av Irak-krigen i slik detalj som framkommer på bakkenivå – styrkene i felten, deres rapporter, hva de ser, hva de sier og hva de gjør. Det amerikanske forsvarsdepartement har gjennomgått dokumentene det tror WikiLeaks har fått tilgang til, opplyser oberst Dave Lapan. Ifølge ham er det for det meste feltrapporter fra bakkenivå det er snakk om. «Vi snakker om et drapsnivå i Irak som er fem ganger så høyt som i Afghanistan – det vil si et regelrett blodbad i sammenligning», sier Assange videre.

Assange sier at dokumentene viser at det er begått krigsforbrytelser, men Pentagon, som har fordømt offentliggjøringen av de hemmelige dokumentene, avviser påstanden og sier det bare er snakk om rapporter fra felten som ikke inneholder store overraskelser. «Vi håper å motvirke en del av angrepene på sannhetene som har pågått før krigen, under krigen og som har fortsatt etter at krigen formelt ble erklært slutt», sier Assange.

Statssekretær Hillary Clinton har kritisert planene om publiseringen av militærdokumenter vedrørende den USA-ledede okkupasjonen av Irak. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har advart WikiLeaks mot å legge ut dokumenter om krigen i Irak fordi det, sies det, kan sette både militært personell og sivilpersoner i fare.

WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson, som på lørdagens pressekonferanse opplyste at WikiLeaks snart vil offentliggjøre ytterligere 15.000 sider om krigen i Afghanistan, har forsvart publiseringen og vist til erfaringer fra tidligere i år da nettstedet offentliggjorde 70.000 dokumenter om Afghanistan-krigen. Det finnes ingen dokumenterte påstander om at den lekkasjen har fått konsekvenser for verken NATO- og ISAF-soldater eller bistandsarbeidere i Afghanistan. I tillegg kommer at deler av informasjonen som finnes i Irak-dokumentene allerede har blitt redigert bort og at «Vi er overbevist om at dokumentene i sin nåværende form ikke inneholder informasjon som er skadelig for noen enkeltpersoner.»

Tortur

Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger. Dokumentene avslører blant annet at ofre ble hengt opp i taket etter håndleddene, og flere ble også utsatt for syreangrep. Alt dette uten at overgrepene ble forsøkt stanset eller etterforsket.

Mange av dokumentene dokumenterer de irakiske militæres mishandling av fanger, mens andre synes å vise at amerikanske styrker ikke gjorde noe for å stanse torturen. Fangene ble utsatt for overgrep som mishandling, elektrosjokk og voldtekt, og også drap skriver den britiske avisen Guardian. En hemmelig ordre gjorde det mulig for USA å overse irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep mot hjelpeløse fanger, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt.

Danmark

Det framgår av de hemmelige amerikanske dokumentene at også danske styrker overlot fanger til det irakiske politiet trass i advarsler om at irakisk politi torturerte og mishandlet fanger. Forsvarsministeren har tidligere opplyst til Folketinget at de danske styrkene holdt tilbake 21 personer i 2004 og 2005, men nå dokumenterer de lekkede rapportene at den danske styrken i den samme perioden medvirket til at minst 95 personer ble arrestert, hvorav minst 62 ble overlatt til de irakiske myndighetene.

Iran

Ifølge The Guardian og New York Times viser dokumentene også at Iran førte en hemmelig krig mot amerikanske styrker i Irak. Det fortelles både om ildveksling på grensa og iranske militssoldater i kamp med amerikanske soldater. Dokumentene viser hvordan Iran rustet opp og trente irakiske styrkeenheter til å angripe utenlandske styrker og irakiske tjenestemenn. Den iranske revolusjonsgarden mistenkes for å stå bak.

Maliki

Iraks statsminister beskylder nå WikiLeaks for å publisere dokumentene som beskriver fengselstortur av irakiske sikkerhetsstyrker til å sabotere hans gjenvalgshåp. En erklæring utstedt av statsminister Nouri al-Malikis kontor sier at timing for utgivelsen av dokumentene reiser spørsmål vedrørende om det var motivert av politikk. Al-Maliki har i de siste 7 månedene forsøkt å beholde sin stilling etter at det nasjonale valget i mars ikke utopte noen klar vinner.

Ifølge erklæringen viser ikke dokumentene noen bevis på noen uanstendig behandling av fanger mens al-Maliki har vært leder av den irakiske regjeringen. Men hvis det er så dårlig stelt til at Maliki må beskylde WikiLeaks i stedet for å glede seg over at dokumentene faktisk har blitt publisert så kan det umulig være mye hold i Maliki. I stedet for å syte bør han være glad for at uretten kommer ut i dagens lys slik at det er mulig å lege de sår som har blitt laget.

Sensur

Den australske regjeringen la i fjor Wikileaks til i sin liste av forbudte websider. Man advarte om at websider, som lenket til de forbudte hyperlenkene, kunne få bøter på opp til 11.000 australske dollar per dag. På sin webside skrev Wikileaks “Den første regelen av sensur er at man ikke kan snakke om sensur.”

Økonomisk krigføring

USA har innledet en finansiell krig mot internettstedet WikiLeaks. Dette gjennom å blokkere muligheten for at WikiLeaks kan motta pengegaver over internett. Dette skjer samtidig som nettstedet forbereder en lekkasje av 400.000 amerikanske militære dokumenter fra Irak-krigen.

Sexskandale

Fredag ble Assange intervjuet av CNNs reporter Atika Schubert i forbindelse med at WikiLeaks publiserte 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Irak. Men da Schubert et stykke ut i intervjuet spurte Assange om situasjonen han har havnet i etter voldtektsanklagene mot ham i Sverige, ble Assange rasende. ”Jeg vil ikke til å snakke om dette, og jeg kommer til å forlate rommet dersom du fortsetter å forpeste dette svært alvorlige intervjuet med detaljer om mitt privatliv”, sa han.

Schubert ville imidlertid ikke slippe temaet, men fortsatte å spørre Assange om det. Vi minnes alle historien om Bill Clinton og Monica Lewinsky. Mye urett var det han drev med, men det var sexskandalen som ble mediehysteri. Dette er lite annet enn hykleri. Mediene er interessert i toppsaker, sex og kriminalitet, og ikke om hva som virkelig betyr noe. De er mer interessert i personliv og sexskandaler enn i dokumentene rundt Irak krigen. Det hele endte med at Assange tok av seg mikrofonen og forlot ut av TV-studio.

Assange, som mener han ble dårlig behandlet i forbindelse med voldtektsanklagene, vil nå gå til sak mot svenske påtalemyndigheter for det han mener er dårlig behandling i forbindelse med voldtektsanklagene mot ham. I slutten av august ble Assange anklaget for voldtekt og flere andre lovbrudd i Sverige. «Det er en alvorlig svertekampanje jeg har blitt utsatt for. Beskyldningene er ærekrenkende og falske», sier Assange. Assange, som nå befinner seg på et ukjent sted i England, mener de svenske påtalemyndighetene har gjort feil fra starten. Han sier til den svenske avisen at han ikke har mottatt et eneste dokument om anklagene.

Vil saksøke den svenske stat

Avvist

Assange søkte i sommer om oppholds- og arbeidstillatelse slik at han kunne få et såkalt utgiverbevis for WikiLeaks’ webside i Sverige. En av forutsetningene for å få slik publiseringsrett er at den gjeldende personen har oppholdstillatelse i landet. Med et utgiverbevis kunne Assange fått bedre kildebeskyttelse for nettsiden, men Migrationsverket har avvist Assanges søknad, ifølge Assange selv uten noen begrunnelse. Han har med andre ord fått avslag på sin søknad om opphold i Sverige.

Kina – Government Leaks

En gruppe kinesiske dissidenter planlegger en varslertjeneste på internett inspirert av WikiLeaks. Etter planen skal Government Leaks, som er navnet på nettstedet, lanseres 1. juni til neste år. Nå ber grunnleggerne folk om å laste konfidensielle opplysninger fra Kinas regjering opp på databasen deres. Det er en gjeng journalister, redaktører, advokater og hackere som driver nettsiden.

”Jeg tror at vi ved å gjøre regjeringens hemmeligheter åpne, kan være med på å promotere demokrati i Kina. Dette er en kamp mot diktaturet, og en kamp for å gi retten til informasjon tilbake til folket. Jeg har tro på at dette vil bringe Kinas politiske reform videre”, sa en av grunnleggerne av nettsiden, som ville være anonym, til South China Morning Post.

Government Leaks har ingen relasjon til WikiLeaks. ”Du kan kalle oss copycats”, sier den anonyme kilden. Men nettsiden blir nå kritisert av andre nettaktivister for å være for åpne om prosjektet sitt. De advarer Government Leaks om at de spiller et naivt og farlig spill, og at nettstedet kan bli en felle som kinesiske myndigheter kan brukes til å fange opp varslere. Vi får se.

– Obama har angst

– Hundrevis drept på USAs kontrollposter i Irak

Wikileaks Iraq War Diaries

Critics denounce Iraqi PM over WikiLeaks material

Iraqi PM on the defense in WikiLeaks release

Iraqi PM: WikiLeaks release politically timed

WikiLeaks – Guardian.co.uk

WikiLeaks Show US Failed to Probe Iraqi Abuse Cases

Wikileaks: At Least 100000 Iraqis Reportedly Killed

New massive release to put Iraq War and WikiLeaks in spotlight

WikiLeaks – Wikipedia

Piratpartiet og Wikileaks i skjønn forening

(Red Cell) Redsel sprer frykt

‘Collateral Murder’: Wikileaks video viser et amerikansk helikopter skyte på irakiske sivile

Demonstrasjon til støtte for varsleren Bradley Manning

Aktuelt fra Wikileaks

Krigens resultater- Ingen glanshistorie

Irak er langt fra noen glanshistorie, heller et fysisk og spirituelt folkemord:

1 – Over 1 million direkte drepte og 5 millioner flyktninger (Opinion Research Business, januar, 2008)

2 – Uraniumsnivået har økt med flere hundre prosent, slik som i Bagdad (Global Research, 12. juni, 2007).

3 – Det har blitt gjennomført Tortur, som i følge FNs spesialrapportør for tortur, Manfred Nowak, har vært verre enn den som ble gjort under Saddam Hussein (BBC, 21. september, 2006).

4 – Borgerkrig mellom shia og sunni. Dette som en del av splitt og hersk taktikken til USA (Washington Post, 27. september, 2006).

5 – Det foregår et braindrain uten sidestykke, som vil si at alle dem med akademisk bakgrunn forlater Irak. Vår sivilisasjonsarv er plyndret og ødelagt. Det tilfalt i følge Haag konvensjonen av 1954 okkupasjonsmakten å passe på den.

6 – Minoritetsgrupper lider som aldri før. Noen hevder til og med at det er den verste perioden for de kristne folkene på 2000 år. Irak har blitt listet opp blant de 10 landene hvor minoriteter blir behandlet verst (Reuters, 16. desember, 2008).

7 – Det foregår direkte dødsskvadroner mot homsemiljøer (Newsweek, 26. august, 2008).

8 – Flere hundre tusen Våpen (amerikanske) har kommet på avveier (Times Online, 6. august, 2007). USA trente opp det afghanske mujaheddin og al-Qaida i Afgahanistan. Disse ble senere satt inn mot Armenia og Serbia. Mange av de forsvundne våpnene kom fra Balkan. Og det er mer eller mindre de samme folkene som bruker dem i dagens Irak, Afghanistan, hvor USA også har klart å miste tusenvis av våpen, og Pakistan.

9 – Det er verdens største finansskandale. 125 milliarder dollar har ”forsvunnet”. Landet er nå blant verdens mest korrupte (Independent, 16. februar, 2009). Oljen og andre naturressurser blir nå eid av utenlandske stater og selskaper. Det foregikk en storskala privatisering av Irak. Gjenoppbyggingen av landet betydde privatisering av økonomien og lite annet enn en økonomisk kolonisering. Dette fikk Noami Klein til å skrive Sjokkdoktrinen.

10 – Over 6 trillioner dollar har blitt “kastet ut av vinduet” – gått til en meningsløs ødeleggelse av irakiske liv og kultur (http://costofwar.com) – og flere tusen soldater har blitt drept, hvor av mange ikke telles ettersom de ikke direkte faller inn under dem som blir talt opp blant falne amerikanske soldater. (Iraq War May Have Increased Energy Costs Worldwide by a Staggering 6 Trillion Dollars)

(For nærmere opplysninger se: Huffington Post: Iraq Casualties, Iraq Costs, Iraq Numbers, 19. mars, 2008).

Irak krigen – Så hvordan er egentlig situasjonen?

Irak er dømt til fattigdom. Oljen og andre naturressurser blir nå eid av utenlandske stater og selskaper. Det foregikk på L. Paul Bremers ordre en storskala privatisering av Irak, noe som fikk den kjente journalist og forfatter Naomi Klein, som blant annet har skrevet No Logo: Med merkevareterroristene i siktet, til å skrive boken Sjokkdoktrinen. Gjenoppbyggingen av landet betydde lite annet enn en økonomisk kolonisering.

Den nye irakiske oljeloven (som Norge har tatt del i å utforme) vil sikre store profitter for britiske og amerikanske oljeselskaper, mens irakere vil være dømt til fattigdom. Før Bremer hadde forlatt Bagdad hadde han utstedt 100 ordre som sjef for okkupasjonsautoritetene i Irak. Kanskje den viktigste var ordre 39 som sa at de 200 irakiske statseide selskapene skulle bli privatisert og at utenlandske selskaper kunne ha full kontroll over irakiske banker, fabrikker og miner og at disse selskapene kunne overflytte all deres profitt ut av Irak.

Irak krigen bød på den største kulturelle ødeleggelsen som har skjedd i etterkant av Andre verdenskrig, noe som i følge teksten Spoils of War: The Antiquities Trade and the Looting of Iraq av den kjente journalist og forfatter Gregory Elich, som blant annet er forfatter av Strange Liberators: Militarism, Mayhem, and the Pursuit of Profit, fikk en arkeolog til å sammenligne det med ”lobotomi av en hel kultur.” Denne forbrytelsen foregikk i praksis under amerikanske soldaters beskyttelse. Av den stolte irakiske historie er det kun pinneved igjen.

Er Irak et vellykket eksempel på frigjøring? Håper ikke det. Saddam er borte, men hva hjelper vel det når hele landet har blitt ødelagt av et vilt inferno som lik en tsunami har feid over landet og som ennå i lengre tid kommer til å befinne seg der i noen lukkede fort rundt om i landet.

Den tidligere amerikanske justisministeren Ramsey Clark har på grunn av krigsforbrytelsene mot Irak saksøkt bl.a George Bush, Richard Cheney og Colin Powell for den Internasjonale krigsdomstol. De er siktet for forbrytelser mot freden, krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre kriminelle handlinger og høyforbrytelser i brudd mot FN charteret, internasjonal lov, USAs grunnlov og lover laget i denne anledning.

Se HER

Hva nå?

Folk som har samarbeidet med amerikanerne søker nå om politisk asyl i USA. I følge Aftenposten kronikken: ”Når de ser for seg en fremtid uten amerikanere bak døren ved siden av, innrømmer enkelte at de ikke har noen tro på eget lederskap.” ”Når amerikanerne reiser vil alt bli plyndret, fordi ingen lenger vil passe på”, sier en iraksk løytnant. ”Min regjering støtter oss ikke”, sier en annen. ”Det vil bryte ut borgerkrig, uten tvil”, sier en iraksk tolk.

Man kan spørre seg om hvem det var som forårsaket en slik situasjon og om USAs okkupasjonsstyrker i det hele tatt er med på å trygge situasjonen eller, slik det stadig oftere blir hevet om situasjonen i Afghanistan, er årsaken til at situasjonen er så ustabil som den er. Dette blant annet ved å ta bort all statsmakt da de ankom landet, noe man allerede på forhånd visste at kom til å kaste landet ut i et vilt kaos. Senere var de med på å anspore til borgerkrig mellom shia og sunni, som i århundrer har levd i fred side om side, gjennom sin sedvanlige splitt og hersk politikk. Det norske oljeselskap, som var det første oljeselskapet som slapp til, og Statoil var delaktige i etnisk konflikt i nordområdene, mellom kurdere representert via den kurdiske regionalregjering, og andre irakere, i sin ville og uhemmede jakt etter olje.

Listen over alle de feil USA har gjort kunne ha fortsatt i det uendelige. USA har ikke gjort situasjonen i Irak bedre, snarere langt verre selv enn da Saddam Hussein befant seg ved makten. Dessverre, for det er smertelig å si det, så bør Vesten raskest mulig komme seg ut av Irak – Det er ingen som ønsker dem der – heller ikke de kristne.

En undersøkelse utført for det amerikanske militæret som ble rapportert i Washington Post kom i fjor frem til at ”Irakere fra alle sekteriske og etniske grupper tror at den amerikanske invasjonen er den primære årsaken for volden mellom dem, og ser avreisen til ”okkupasjonsstyrkene” som nøkkelen til nasjonal gjenforening.”

Verken USA eller den nå sittende okkupasjonsregjering har noen som helst legitimitet. Og det blir ikke bedre ved at de sitter enda lenger. Det som må skje må skje. Det kan ikke bli noe særlig verre enn slik det er. Det eneste vi kan håpe er at de kreftene som nå kommer til å ta over ikke er fundamentalistiske og i stand til å gjøre mer av hva USA og regjeringen allerede har gjort, men at den springer ut av det irakiske folks legitime rett til å kjempe for en fri og selvstendig regjering.

Det samme kan sies om de kurdiske nordområdene hvor fryktelige overgrep blir gjort av mennesker som sitter ved makten. Også her får vi se hva den aktive motstanden er parat til å gjøre. Men forhåpentligvis går det også her langt bedre enn det som har vært tilfellet frem til nå. Uansett bør hva som skjer i etterkant av en slik tilbaketrekking være opp til irakerne selv.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: