Wikileaks: Russland

I dokumentene som nå er lekket kommer det hardt skyts mot Russland og dets ledere. I et notat fra den amerikanske ambassaden i Moskva i 2008 sammenlignes forholdet mellom statsminister Vladimir Putin, som blir kalt “alfabikkje” og ”flokkleder”, og president Dmitrij Medvedev som forholdet mellom “Batman og Robin” – en klar indikasjon på hvordan ambassaden ser på maktforholdet i Moskva.

På forhånd, i slutten av oktober, fikk vi vite at WikiLeaks satt på en mengde informasjon om spesielt Russland. ”Kreml bør forberede seg på en bølge av avsløringer om Russland”, sa Assange til den russiske avisen Izvestia. ”Vi har kompromitterende materiale om Russland, deres regjering og om dine forretningsmenn. Men ikke så mye som vi skulle ha ønsket. Vi kommer til å publisere dette materialet snart”, la han til.

Ikke nok med det, Assange påstår også at materialet har han fremskaffet med amerikansk hjelp. ”Vi har fått hjelp fra amerikanerne, som gir oss store menger materiale om Russland”, sa han.

Russiske sikkerhetseksperter sier at uansett hva som måtte komme frem, så er det ikke som blir i nærheten av å være så inkriminerende som de enorme arkivene om amerikanske militærhemmeligheter fra krigen i Afghanistan og Irak. Likevel, en annen WikiLeaks-talsperson, Kristinn Hrafsnnon, sa til Kommersant at russerne kommer til å finne ut en mengde interessante ting om landet sitt.

”Hvis WikiLeaks kommer til å legge frem opplysninger om hemmelige bankkontoer og offshore virksomheter til den russiske eliten, vil effekten være sjokkerende”, sa Stanislav Belkovsky, den Kreml-baserte politiske analytikeren og partneren til finansmannen Boris Berezovsky, som for tiden er i eksil i Storbritannia. Han sier at de fleste russerne ”vet” at politiske ledere og forretningsmenn har gjemt milliarder av dollar i utenlandske kontoer, men bevisene for noe sånt, vil være eksplosive.

Men ifølge Sergei Strokan, utenriksspaltist i Kommersant, vil mediedekningen av slike avsløringer være minimal i Russland. ”Vi kan forvente oss en minimal dekning, uten noen faglige detaljer fra de ledende russiske nyhetsbyråene. Det kan bli litt diskusjon i internettfora, men det kommer ikke til å være noen bredere politiske ettervirkninger”, skriver han.

Ifølge The Guardian inneholder dokumentene anklager om at russiske etterretningstjenester bruker mafiasjefer for å gjennomføre kriminalitet. Forholdet er angivelig så tett at landet har blitt en “mafiastat”.

WikiLeaks forbereder avsløringer om Russland og Kina

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: