Wikileaks: Norge

https://i1.wp.com/www.vg.no/nyheter/utenriks/wikileaks/images/avis-forside.jpg

I etterkant av Wikileaks’ Irak og Afghanistan avsløringer erklærte det norske forsvarsdepartement at det er svært uheldig at WikiLeaks sitter på slike dokumenter, uavhengig om de blir publisert eller ikke.

”Hvis det er sånn at de sitter på flere graderte dokumenter så er det svært uheldig. På samme måte som med de allerede publiserte dokumentene. Det syns ikke vi er bra”, sier talsmann Christain Øverli i forsvarsdepartementet.

Forsvaret har tidligere uttalt at det er stort samsvar mellom de hemmelige dokumentene og det som tidligere både er formidlet til norsk presse og befolkning, samt til militær og politisk ledelse, men dette er svært så tvilsomt.

En arbeidsgruppe Forsvaret har satt ned i forbindelse med lekkasjen skal i første omgang danne seg et bilde over hva som står skrevet om de norske styrkene og hvor mye de er omtalt. I andre omgang skal gruppen se på hvilke konsekvenser lekkasjen kan få for de norske soldatene. ”Men dersom det er slik at vi føler at vi må iverksette tiltak, så ønsker vi ikke å gå ut med det”, sier Øverli, som sier det er ønskelig at dokumentene leveres tilbake.

”Graderte dokumenter skal ikke offentliggjøres. Vi hadde ønsket at alle dokumentene ble tilbakelevert og ikke offentliggjort, uten at vi kjenner innholdet”, ifølge Øverli.

I etterkant av denne nye tredje store bolken av dokumenter sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at det å ha diplomater i hverandres land, som kan skrive fortrolig hjem, er en viktig del av det å kunne ha et forhold mellom to land.

Støre, som ikke tror lekkasjene, som han anser som ”helt vanlig diplomatisk korrespondanse”, vil få særlig betydning for forholdet mellom USA og andre land, tar sterk avstand fra at denne type diplomatisk korrespondanse legges ut på denne måten.

Støre fordømmer Wikileaks-lekkasjer

Dokumenter relatert til Norge

WikiLeaks har lekket hele 763 meldinger som ble sendt fra USAs ambassade i Oslo til Utenriksdepartementet i USA i årene fra 1966 til 2010.

En gjennomgang TV2, som også kom ut med den amerikanske ambassades overvåkning av norges befolkning, har gjort av listen over dokumentene fra ambassaden i Oslo, viser at det er sendt hjem informasjon både om nedrustning, petroleumsindustrien, atomvåpen, salg av militært utstyr og terrorisme. Men nøyaktig hvilken informasjon de 763 dokumentene inneholder, det er ikke kjent. De konkrete, spesifikke dokumentene er ikke sluppet enda.

Til sammenligning er det lekket 671 dokumenter fra Stockholm, 601 fra Helsingfors og 297 fra USA-ambassaden i København. Flest dokumenter i materialet ble sendt fra ambassaden i Tyrkias hovedstad Ankara, der antallet kommer opp i 7.858.

I oversikten finnes det også dokumenter sendt fra USA-ambassaden i Oslo som tar for seg militær evne og kapasitet, militæroperasjoner, innenriks- og utenrikspolitiske forhold, nasjonal sikkerhet og aktivitet i Irak — muligens relatert til de norske interessene i oljefeltene i Nord-Irak.

Dokumentene som er publisert er datert helt tilbake til 1966. Men majoriteten av dokumentene er fra 2000-tallet. 114 av dokumentene sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo er datert i 2006.

USA-ambassaden informerte norsk olje- og innenrikspolitikk

Svalbard-politikk

USA fryktet for noen år siden at Norge kan komme til å trekke USA inn i en uønsket konflikt med Russland. Dokumenter fra USAs ambassade i Oslo viser at USA ikke har støttet norsk Svalbard-politikk og har tviholdt på sine egne interesser i nord. USA har heller ikke hatt spesiell sympati for aktiv norsk nordområdepolitikk. Landet har derimot hatt forståelse for Russland som militær stormakt. Pedersens forskning viser også at USA ikke tilla alliansemedlemskapet i NATO vekt. Det handlet utelukkende om amerikanske interesser.

USA uenige med Norge om Svalbard

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: