Wikileaks: Israel

Operation Cast Lead

Ifølge Wikileaks dokumentene skal Israel ha forsøkt å koordinere Gaza krigen, Operation Cast Lead, med Fatah under ledelse av  palestinernes president Mahmoud Abbas og  Egypts president Hosni Mubarak.

Israel spurte begge partiene hvis de var villige til å ta kontrollen over Gaza etter at Israel hadde overvunnet Hamas. Israels forsvarsminsiter Ehud Barak skal, i et møte med repressentanter fra den amerikanske kongressen i juni 2009, ha hevdet at hverken Abbas eller Mubarak ønsket å overta kontrollen over Gaza etter at krigen var ferdig. “Ikke overaskende, mottok Israel negative svar fra begge parter”, skriver forsvarministeren i de klassifisserte diplomatiske dokumentene.

Oslo prosessene

Thorvald Stoltenberg, som er kritisk til at Wikileaks nå har offentliggjort de hemmeligstemplede dokumentene, brukte Oslo prosessen, som han synes er et glimrende eksempel på hvor diplomati i det stille har fungert i praksis, som et eksempel på hvorfor det er viktig med hemmeligholdelse av interne diplomatiske samtaler. Men var Oslo prosessen et vellykket eksempel?

Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu fortalte amerikanske myndigheter at tidligere statsminister og nåværende president Shimon Peres mente Oslo-avtalen, som skulle sikre fred i Midtøsten, var feilslått på grunn av feil økonomiske premisser.

Ifølge Netanyahu skal Peres i 2007 ha fortalt at han mente resultatet av Oslo-avtalen var at pengene USA og resten av Europa pumpet inn i fredsprosessen gikk til å pumpe opp et palestinsk byråkrati, som hadde sugerør til de utenlandske pengene.  Han hevdet at Vestens fredspenger gikk til å øke palestinernes offentlige sektor. Peres mente derfor at bidragsyterne burde legge politisk press på pengestøtten for å snu folkeoppinionen mot Hamas.

Peres er imidlertid ikke alene om kritikken av Oslo-avtalen. I august i år, etter at et videofilmet møte fra 2001 mellom nevnte Netanyahu og israelske bosettere ble vist på den israelske fjernsynskanalen Channel 10, var det nemlig statsminister Netanyahu selv som var ute i hardt vær etter å ha uttalt seg om Oslo-avtalen.

I videoopptaket forteller Netanyahu om hvordan han som statminister saboterte fredsprosessen mellom araberne og israelerne – en fredsprosess som startet da Oslo-avtalen ble inngått i 1993.

Avtalen innebar at palestinernes frigjøringshær (PLO) og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere, og at partene forsøkte å danne en endelig fredsavtale. Netanyahu, som ble israelsk statsminister første gang i 1996, ble spurt før valget om han ville respektere Oslo-avtalen. ”Jeg sa at jeg ville det, men ville samtidig ikke tolke avtalen på en slik måte at vi bevegde oss tilbake til grensene vi hadde i 1967”, sa han. Dette var før seksdagerskrigen, da Israel hadde et mye mindre landareal.

I videoen avslører Netanyahu at han jobbet mot fredsprosessen. Oslo-avtalen ga Israel rett til å holde på allerede definerte militære soner. Men Netanyahu valgte sin egen definisjon av hva en militær sone er for å sikre kontroll over større landområder. ”Ingen kunne si hva en «definert militær sone» var. Definerte militære soner er sikkerhetssoner, og etter min mening er hele Jordandalen en definert militær sone”, sier Netanyahu på det ni år gamle opptaket.

Ifølge det jødiske tidsskriftet Tablet sier Netanyahu også i videoen at den eneste måten å forhandle med palestinere på, er å banke dem opp – ikke en gang, men mange ganger, inntil smerten blir uutholdelig.

Palestinians: Gaza war claim exposed by WikiLeaks is untrue

WikiLeaks- the Israeli Connection

– Derfor var Oslo-avtalen feilslått

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: