Wikileaks: Irak

The Secret Iraq Files

Dispatches: Iraq’s Secret War Files (part 1/5)

Da WikiLeaks offentliggjorde 400.000 hemmelighetsstemplede dokumenter om invasjonen av Irak i 2003 sa en tidligere Bush-rådgiver og tidligere rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet at Assange er en spion og ”fiendtlig stridende”, og at USA ikke vil sky noen midler for å ta rotta på nettstedet. Uttrykket «fiendtlig stridende» ble i sin tid innført av Bush-administrasjonen for å slippe å behandle krigsfanger etter internasjonal lov.

Dokumentene viste blant annet 15.000 sivile dødsfall, som aldri har vært rapportert, samt at al-Qaida, som daværende president George W. Bush og hans forsvarssjef Donald Rumsfeldt brukte som et av påskuddene for invasjon, ikke etablerte seg i Irak før etter at USA invaderte landet. Dette er slike ting som får den tidligere rådgiveren i det amerikanske utenriksdepartementet til å se rødt.

I etterkant av at WikiLeaks hadde offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter fra krigen i Irak som omhandler blant annet drap på sivile og omfattende tortur ba USAs forsvarsminister, Robert Gates, om unnskyldning for WikiLeaks-lekkasjene da han møtte forsvarsminister Grete Faremo i Pentagon.

”Det var en todelt unnskyldning, både for det sikkerhetsmessig bekymringsfulle at lekkasjene kunne finne sted, og for de forholdene som ble avdekket av lekkasjene”, sa Faremo.

Faremo sier at Gates hadde en fyldig refleksjon om det som var kommet fram. ”Han sa at USA har iverksatt tiltak for at slike forhold ikke skal gjenta seg i Afghanistan. Han innrømmet at det var alvorlige forhold, men gjorde det også klart at det er gjort betydelige grep for å hindre at slike forhold som er kommet for dagen, skjer igjen”, sa hun. Men det er usikkert om det er de forholdene som ble avdekket av lekkasjene eller det at lekkasjene kunne finne sted, som ikke skal skje igjen.

Den tidligere sjefen for USAs styrker i Irak, general George Casey, sa opplysningene om at ”amerikanske soldater skal ha oversett overgrep mot fanger i Irak”, er uriktige. Ifølge ham hadde de amerikanske soldatene instruks om å stoppe og innrapportere alle tilfeller av mishandling av fanger.

”Det høres ikke riktig ut. Vi har vært bevisste med tanke på den effekten både våre og militante gruppers handlinger har hatt på sivilbefolkningen”, sier general Casey.

Iraks statsminister beskyldte WikiLeaks for å publisere dokumentene, som beskriver fengselstortur av irakiske sikkerhetsstyrker, for på den måten å sabotere hans gjenvalgshåp.

En erklæring utstedt av statsminister Nouri al-Malikis kontor sier at timing for utgivelsen av dokumentene reiser spørsmål vedrørende om det var motivert av politikk. Al-Maliki har i de siste 7 månedene forsøkt å beholde sin stilling etter at det nasjonale valget i mars ikke utopte noen klar vinner.

Ifølge erklæringen viser ikke dokumentene noen bevis på noen uanstendig behandling av fanger mens al-Maliki har vært leder av den irakiske regjeringen. Men hvis det er så dårlig stelt til at Maliki må beskylde WikiLeaks i stedet for å glede seg over at dokumentene faktisk har blitt publisert så kan det umulig være mye hold i Maliki. I stedet for å syte bør han være glad for at uretten kommer ut i dagens lys slik at det er mulig å lege de sår som har blitt laget.

USA-general mener WikiLeaks tar feil

Irak lover å granske påstander om tortur

Gates møtte Faremo og ba om unnskyldning for WikiLeaks

Iran førte hemmelig krig

Ifølge The Guardian og New York Times viser dokumentene også at Iran førte en hemmelig krig mot amerikanske styrker i Irak. Det fortelles både om ildveksling på grensa og iranske militssoldater i kamp med amerikanske soldater. Dokumentene viser hvordan Iran rustet opp og trente irakiske styrkeenheter til å angripe utenlandske styrker og irakiske tjenestemenn. Den iranske revolusjonsgarden mistenkes for å stå bak.

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: