Wikileaks: Guantanamo

Basarlignende praksis

Ifølge Wikileaks dokumentene har de amerikanske myndighetene drevet en basarlignende praksis for å få andre land til å ta imot Guantanamo-fanger. I de dokumentene som nå har kommet ut viser det seg at flere mindre stater har blitt tilbudt ulike incentiver for å ta imot fanger fra den omstridte Guantanamo-basen på Cuba. Amerikanske diplomater skal ha deltatt i en selsom “prutelek” for å få andre land til å ta imot fanger.

Slovenia fikk ifølge dokumenter beskjed om å ta imot en fange dersom landets representanter ønsket et møte med president Barack Obama. Øystaten Kiribati ble tilbudt en gulrot verdt flere millioner dollar for å ta imot en gruppe fra Guantanamo. Belgia skal ha fått beskjed om at det ville være en billig måte å styrke sin stilling i Europa på dersom landet tok imot fanger.

Mikrochip og Bluetooth

Ifølge Wikileaks dokumentene kommer det blant annet frem at kong Abdullah av Saudi-Arabia vil merke alle Guantanamo-fangene med mikrochip og spore dem med Bluetooth. Han skal ha kommet med forslaget i et møte med USAs antiterrorrådgiver John Brennan i Riyadh mars i fjor.

Ifølge The Guardian gikk forslaget ut på at alle som ble løslatt fra fangeleiren måtte få implantert en databrikke med personlig informasjon, samt at myndighetene skulle ha mulighet til å spore dem ved hjelp av Bluetooth-teknologi.

Abdullah skal ha forklart at dette “ble gjort med falker og hester”, ifølge notatet, hvorpå Brennan skal ha kommentert at “hester ikke har gode advokater.”

Brennan skal ha svart at et slikt prosjekt ville få juridiske utfordringer i USA, men at det var ekstremt viktig å ha oversikt over fangene. Han ville derfor ta opp forslaget med de rette instansene, heter det i notatet.

Brennan skal også ha understreket at president Barack Obama var fast bestemt på å stenge Guantanamo-leiren for å bli kvitt eventuelle påskudd al Qaida bruke til å drive propaganda.

Tilbød penger og Obama-møte i bytte mot Guantánamo-fange

Ville spore Guantanamo-fanger

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: