Wikileaks: Et spørsmål om ytringsfrihet

Wikileaks' Newest Leak Leaked on Twitter (Updated)

På forsiden av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegels mandagsutgave pryder bildene av en rekke kjente ledere med ganske så krasse beskrivelser knyttet til seg

Twitter has out-leaked the leakers

En «verdensomspennende diplomatisk krise»

STØTTESPILLERE: Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/Scanpix 

STØTTESPILLERE:

Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser.

USA ble ifølge The Guardian rammet av en “verdensomspennende diplomatisk krise” søndag kveld etter at WikiLeaks, i samarbeid med flere internasjonale medier, slapp ut 251.000 klassifiserte dokumenter, hvor av mange er så ferske som fra februar i år.

Denne seneste runden med klassifiserte dokumenter fra WikiLeaks blir offentliggjort i bolker. Flere vil med andre ord bli frigitt i de kommende månedene. Ifølge New York Times er flere av korrespondansene fra 2008 og 2009 undertegnet av Condoleeza Rice og Hillary Rodham Clinton.

“Ikke en gang i deres villeste mareritt kunne politikere, bankere, dissidenter, verdensledere, regjeringspersonale og andre kilder ha forestilt seg at deres tillitt i et slikt omfang ville bli distribuert til alle de fire retningene av det amerikanske kart”, skriver The Guardian.

Bare i det amerikanske forsvarsdepartementet sitter det 100 personer klare til å gjennomgå nær tre millioner graderte dokumenter som det er ventet at varslernettstedet Wikileaks vil publisere. Spesialgruppen skal drive skadebegrensning når det blir klart hvilke bomber som ligger i materialet.

Det var den britiske journalisten Nick Davies i den britiske avisen The Guardian, som fikk en minnebrikke så liten at den lett fikk plass på nøkkelringen hans. Innholdet var USAs utenrikspolitiske mareritt. Minnebrikken journalisten fikk inneholdt nemlig 1.6 gigabytes med tekstfiler.

Mer presist inneholdt den mer enn 250.000 rapporter og telegrammer som har gått mellom USAs myndigheter og deres ambassader og utenriksstasjoner i hele verden. Lekkasjen er kalt ”et episk spark” til USAs diplomati. Dokumentene viser nemlig hvordan USA forholder seg til andre land og deres ledere. Og her skånes verken venn eller fiende.

Stadig flere kilder bekrefter at denne tredje runden for en stor del dreier seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. Ifølge den amerikanske ambassadøren Barry White: “De ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.”

Italias utenriksminister Franco Frattini, som hevder lekkasjene trolig vil “ødelegge tillitsforholdet stater imellom”, sier Wikileaks-avsløringene er intet mindre enn “diplomatiets 9/11.” Ifølge Assange dekker det som lekkes “alle de store politiske temaene” i verden.

New York Times, som har fått tidlig tilgang til WikiLeaks-dokumentene, skriver at de viser hvordan terrorfaren fremdeles preger USAs forhold til verden etter angrepet 11. september 2001. Mesteparten av avsløringene avisen mener å ha funnet i den omfattende korrespondansen, er knyttet til Midtøsten og Afghanistan.

Ifølge Assange dekker det som lekkes “alle de store politiske temaene” i verden. “Den siste måneden har mye av min energi blitt brukt til å forberede den kommende offentliggjøringen av den diplomatiske historien i USA. Det er over 250 000 klassifiserte korrespondanser fra amerikanske ambassader verden over, og vi har allerede sett den siste uka at USA har forsøkt å avverge effekten dette vil ha”, sier Assange.

Dokumentene i WikiLeaks’ ferskeste runde med lekkasjer inneholder blant annet amerikanske diplomaters usensurerte betraktninger av personer og situasjoner. Det er allerede klart at lekkasjene inneholder svært grove karakteristikker av en lang rekke av verdens mektigste statsledere.

Hittil er det offentliggjort at Irans president Mahmoud Ahmadinejad blir omtalt som “Hitler”, den franske presidenten Nicolas Sarkozy “keiseren uten klær” og Afghanistans president Hamid Karzai skal være “drevet av paranoida.” Silvio Berlusconi, som også blir kalt ”skjørtejeger” og som det blant annet sies om skal ha detatt på en rekke “ville fester”, skildres som tiltaksløs, forfengelig og ineffektiv som moderne europeisk leder. Angela Merkel blir kalt ”hovmodig”.

Nordkoreanske Kim Jong-il beskrives i et dokument som en vinglete gammel kar, mens Zimbabwes president Robert Mugabe kalles enkelt og greit “den gale, gamle mannen”. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer inntil et visst punkt bedre fra det og beskrives som elegant og sjarmerende, men så blir han også skildret som en mann som aldri holder ord.

Av mer kuriøse saker New York Times skal ha funnet i dokumentene, nevnes den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafis misnøye under et besøk i New York. Han skal både ha blitt nektet å sette opp teltet sitt på Manhattan, og å besøke Ground Zero – tomten der tvillingtårnene World Trade Center sto inntil de ble ødelagt i terrorangrepet 11. september. Al-Gaddafi skal ha blitt svært forarget over dette, og truet med å tilbakeholde anriket uran som skulle sendes ut av landet.

Andre sitater fra dokumentene som slippes søndag og mandag nevner at Obama foretrekker å se mot Østen fremfor Vesten, ikke har noen følelser i forhold til Europa og at USA ser verden som et sammenstøt mellom to supermakter, mens Europa spiller en underordnet rolle.

Leder ved Senter for transatlantiske studier Svein Melby, som tror amerikansk UDs mange møter med andre statsmakter viser at de frykter innholdet i notatene, tror eventuelle fornærmende ordlyder i dokumentene først og fremst vil overraske dem utenfor diplomatiet.

”De fleste som er inne i dette systemet kan spillereglene. Kineserne vet at amerikanerne snakker dritt om dem. Det samme gjelder russerne og selvfølgelig finnes sikkert liknende karakteristikker om amerikanerne selv fra andre makter”, sier han, og legger til ”Problemet oppstår når det blir en offentlig skittentøvask om kinkige spørsmål. Dersom politikerne får vite hvordan deres egne og andres diplomater vurderer kontroversielle situasjoner i utlandet kan snøballen begynne å rulle raskt.”

”Alle i dette spillet vet at dialogen kan ha en ødeleggende effekt dersom det kommer andre for øret. Det er drevet brannslukking i stor skala, så amerikansk UD frykter vel en del effekter”, sier Melby.

Direktør ved Institutt for fredsforsking (PRIO), Kristian Berg Harpviken, mener avsløringene av flere hundretusener dokumenter er dramatisk. ”Dette er ganske dramatisk. Den amerikanske utenrikstjenesten får avslørt veldig mye om hvilke saker de er opptatt av, og ikke minst arbeidsmetodene deres”, sier Harpviken til ABC Nyheter. ”Det er også alvorlig fordi det avslører hvordan USA tenker og handler i en rekke komplekse situasjoner, som USA og verden står oppi”, sier han.

Harpviken mener dokumentene som er offentliggjort står i fare for å ødelegge forhold mellom land. Særlig de som allerede har et anstrengt forhold. ”De har betydelig potensiale for å gjøre forhold mellom land vanskeligere, og ikke bare mellom USA og enkeltland. Saudi-Arabia og Iran sitt forhold har vokst gjennom årene, men avsløringene om at Saudi-Arabia har bedt USA om å angripe Iran er ikke gode nyheter”, sier han.

Lekkasjene kan også gjøre det vanskeligere for land som betrakter USA som en nær venn. ”Norge er et eksempel på det. Det er ikke overraskende med tidvis spenninger mellom det norske politiske lederskapet og de det kommuniseres med i Washington. Men det blir som regel håndtert uten at det kommer ut i offentligheten”, sier Harpviken.

”Dokumenter som omhandler Norge kan bli offentliggjort på et senere tidspunkt. Det kan gjøre relasjonen til USA vanskelig”, mener Harpviken, som legger til at slike saker ikke kan håndteres andre steder enn i offentligheten.

Dokumentene i den såkalte Cablegate-avsløringen har så langt dreid seg mye om sladderstoff, i form av lite flatterende beskrivelser av ulike statsledere. Men ifølge Harpviken er det mest interessante hva man tenker politisk.

”Det som er mest interessant, er å få vite hvem amerikanerne snakker med. Hvem er det som gir dem informasjonen de sender hjem”, sier forskningssjef ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Iver B. Neumann, som ikke er overrasket over innholdet i de omfattende lekkasjene som WikiLeaks har publisert den siste tiden.

”Å samle informasjon og sende dette hjem er noe diplomater har gjort til alle tider”, sier Neumann, som har forsket på diplomati og utenrikspolitikk i en årrekke. Han hevder at hvem de velger å få sin informasjon fra kan si mye om hvor god oversikt de faktisk har om det landet de rapporterer fra.

“Amerikanerne har all mulig grunn til å være forbanna over at dette kommer ut. Her kan det nok være kyniske kommentarer om hva som i virkeligheten betyr noe og hva som ikke betyr noe for USA, og nedsettende kommentarer om andre aktører. Det vil bli svært interessant å se hvordan USA bedømmer andre land”, sier Neumann.

”Alle regjeringer i verden har den samme interesse av at deres diplomati kan fungere, og det kan det ikke dersom gradert materiale ikke forblir gradert. Det hemmelige diplomati er helt essensielt for sikkerhetspolitikken”, sier professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo (UiO), Janne Haaland Matlary, som beskriver dokumentene som diplomatiets “legejournaler”. Hun legger til at “Internasjonal politikk er et sjakkspill i et anarki, derfor er diplomatenes vurderinger normalt så hemmeligholdte.”

”Det er essensielt for internasjonal politikk at analyser og vurderinger holdes hemmelig, og det er normalt at man analyserer både personlighet og hvilke agendaer en politiker har. Slike vurderinger er alltid meget pinlige og ødeleggende om de lekker ut”, sier Matlary.

Krasse personkarakteristikker i Wiki-dokumenter

Hånet Nelson Mandela

Ahmadinejad er “Hitler”. Sarkozy er en “keiser uten klær”

Wikileaks avslører “upassende oppførsel” fra medlem av den britiske kongefamilien

– En verdensomspennende diplomatisk krise

– WikiLeaks-lekkasjene skaper global diplomatisk krise

– Lekkasjene er pinlige og ødeleggende for USA

– Dette er diplomatiets 9/11

100 Pentagon-ansatte skal døyve Wikileaks-skandalen

– WikiLeaks-Assange bør tiltales for spionasje

WikiLeaks Release Reveals Ugly Side Of Diplomacy: NPR

Åpenhet

Amerikanske myndigheter var tidlig ute og fordømte lekkasjen, og forsøkte i det lengste å stanse publiseringen av materialet.

Det hvite hus kaller offentliggjøringen uforsvarlig og farlig. Amerikanske myndigheter mener lekkasjen av dokumentene kan sette liv i fare og skade USAs bånd til allierte. Ifølge dem vil dokumentslippet i det minste sette livene på spill til en rekke uskyldige individer, fra journalister, via menneskerettighetsaktivister til soldater. Frislippet kan ødelegge for militære operasjoner, og ødelegge for samarbeid mellom stater.

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener WikiLeaks-publiseringene er et angrep på det internasjonale samfunnet. På en pressekonferanse mandag kveld beskyldte Clinton WikiLeaks for å undergrave USAs forsøk på å jobbe med andre stater. ”USA beklager på det sterkeste avsløringer av informasjon som var ment å være hemmelig”, sier Clinton, som understreker at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for at de som har lekket 250.000 hemmeligstemplede dokumentene fra USAs utenrikstjeneste til varslernettstedet, blir holdt ansvarlig.

Clinton fordømmer lekkasjene

Under en pressekonferanse på mandag valgte President Barack Obama, på tross av at det oppmøtte pressekorpset var mer interessert i lekkasjene fra Wikileaks, å kunngjøre et tidligere varslet tiltak for å begrense USAs underskudd. Ved å fryse lønningene til alle myndighetenes ansatte i to år, skal to milliarder dollar spares inn i løpet av 2011. Spørsmålene haglet da Obama forlot presserommet uten å svare på noen av dem.

Talsmannen for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier imidlertid at Obama var mildt sagt misfornøyd med lekkasjen. ”Det er nok trygt å si, og dette er en underdrivelse, at presidenten ikke var fornøyd da han fikk høre om lekkasjen i forrige uke”, sier Gibbs.

“Gjennom å publisere de stjålne og klassifiserte dokumentene har WikiLeaks ikke kun valgt å risikere menneskerettighetene, men også livet og arbeidet til disse individene. Vi fordømmer på det sterkeste den uautoriserte offentliggjøringen av disse klassifiserte dokumentene og sensitive nasjonale sikkerhetsinformasjonen”, sier Gibbs.

Obama sier han støtter en åpen og tilregnelig regjering, men Wikileaks blir kalt skjødesløs  og farlig, og ikke minst en fare for åpenhet. Men hvordan kan Wikileaks være en fare for åpenhet, når det er nettopp åpenhet Wikileaks har å by på? Hva betyr egentlig det å være åpen? I hvor stor grad vil USAs administrasjon være åpen? Lekkasjer er, som vi har sett flere ganger opp gjennom historien, viktige.

Det første poenget, den om at de dokumenter WikiLeaks har kommet ut med har satt liv i risk, har blitt grundig motbevist gjennom ulike analyser og rapporter, mens det andre poenget helt klart er å si at USA ønsker en lukket dialog og hemmeligholdelse.

USA har skrevet i et brev til Assange advokat at lekkasjen vil sette uskyldige liv i fare, noe Assange avviser. “Det er en organsisasjon med en fire år lang publiseringshistorie. Så vidt vi vet, har ingen enkeltindivider lidd skade på bakgrunn av noe vi har publisert”, sier Assange.

– Jeg kan tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk

– Nye lekkasjer setter liv og USAs sikkerhet i fare

WikiLeaks: Open secrets

White House condemns WikiLeaks’ release

Brevveksling

Amerikanske myndigheter, som fordømmer WikiLeaks’ offentliggjøring av flere tusen amerikanske dokumenter søndag, har jobbet hardt for å hindre varslernettstedet i å avsløre dokumentene, og har skrevet til Assange og bedt ham om ikke å publisere dem.

I slutten av forrige uke, og før noe som helst ble publisert, sendte Assange et brev til USAs ambassadør i Storbritannia. I brevet ba han USA informere WikiLeaks dersom myndighetene mener at enkelte dokumenter kan sette enkeltpersoner i betydelig fare. I brevet skrev han at WikiLeaks vil respektere konfidensialitetsråd gitt av amerikanske myndigheter, men at USA må informere om nøyaktig hvilke hendelser eller navn de vil ha fjernet fra offentligheten. ”Vi ønsker ikke å forhandle om ulovlig, gradert materiale”, skrev det amerikanske utenriksdepartementet i et brev tilbake til WikiLeaks. USA avviste med andre ord å samarbeide med nettstedet.

Det amerikanske utenriksdepartementet ønsker ikke å forhandle med Assange. I et brev fra juridisk rådgiver Harold Hongju Koh gjør de det klart at de mener et lovbrudd står bak lekkasjene av dokumentene, og at lovbruddet fortsetter så lenge WikiLeaks beholder dokumentene. ”Vi vil ikke delta i en forhandling om videre offentliggjøring eller spredning av ulovlig innsamlet klassifisert materiale fra amerikanske myndigheter”, skriver Koh i brevet, som samtidig beskylder WikiLeaks for å sette livet til utallige individer på spill.

Koh oppfordrer Assage til å stoppe publiseringen, returnere alle dokumenter til amerikanske myndighter og slette alle dokumenter fra WikiLeaks’ database.

I svaret til ambassadøren skriver Assange: ”Jeg forstår at USAs myndigheter ønsker at denne informasjonen ikke skal publiseres, og det er ikke en gunst av åpenhet. Når det er sagt, så er det enten en risiko eller så der det ikke det. Dere har valgt å svare på en måte som leder meg til å konkludere at den antatte faren er fullstendig fantasifull og at derer isteden er interessert i å undertrykke bevis for menneskerettighetsbrudd eller annen kriminell oppførsel. Vi vil nå fortsette å offenliggjøre materialet som har passert vår og våre mediepartneres kontroll, med mindre dere tar kontakt igjen.”

Brevet fra Assage til ambassadøren

Svaret fra USA

Tilsvaret fra Assanage

Wikileaks

Wikileaks: Et spørsmål om ytringsfrihet

Bradley Manning

Wikileaks: Bradley Manning

Spionasje

Wikileaks: Spionasje

Guantanamo

Wikileaks: Guantanamo

Afghanistan

Wikileaks: Afghanistan

England

Den britiske avisen har også plukket fram dokumenter som omhandler Storbritannias kongefamilie. I dokumentene skal det komme frem uanstendige bemerkninger om både et britisk politibyrå og en fremmed stat. Amerikanske kilder skal også ha reagert på frekk oppførsel fra prins Andrew.

Frankrike

I en fortrolig samtale med sin franske motpart, uttalte forsvarsminister Robert Gates at demokratiet i Russland er borte, og at landet styres av oligarker. Uttalelsen kom i februar i år, da de to diskuterte Frankrikes salg av en ny type krigsskip til Russland. ”SecDef (Gates) bemerket at russisk demokrati har forsvunnet, og at landet er blitt et oligarki drevet av sikkerhetsorganisasjonene”, sto det i lese i et av dokumentene publisert av Wikileaks.

Den krasse formuleringen kom som en del av argumentasjonen for å stanse salget av skipene i Mistral-klassen, som ble kraftig fordømt av Georgia og flere andre land. Gates skal ha forsøkt å presse den franske forsvarsministeren Herve Morin, men ble grundig avvist, ifølge depesjen fra den amerikanske ambassaden i Paris. Morin understreket at han personlig hadde argumentert for salget, og at man var nødt til å stole på Russland når de sa at skipene kun ville bli brukt til å forsvare landet, ikke i aggressiv krigføring. Salget av skipene ble til slutt gjennomført, uten at USA offisielt fordømte handelen.

Meldingen fra ambassaden til Washington viser også at Frankriske er svært kritiske til planene om et rakettskjold i Europa, og særlig ønsket om å koble det til NATO. Den franske forsvarsministeren mente at skjoldet ville gi innbyggerne en falsk trygghet, og understreket at forsvarsbudsjettene i de fleste europeiske land har gått ned de siste årene.

Italia

Italias statsminister Silvio Berlusconi skildres som tiltaksløs, forfengelig og ineffektiv som moderne europeisk leder. Han beskrives ifølge The Guardian også som en svak leder hvis «mange sene kvelder og hang til å feste hardt betyr at han ikke får nok hvile.»

New York Times skriver om en angivelig allianse mellom den russiske statsministeren Vladimir Putin og den italienske statsministeren Silvio Berlusconi. Forholdet skal visstnok innebære «overdådige gaver», lukrative energikontrakter og en lyssky mellommann. Kildene til dette er de lokale kontaktene til amerikanske diplomater ved ambassaden i Roma. Disse hevder også at Berlusconi i stadig større grad fremstår som en talsmann for Putin i Europa.

Ambassadelekkasjene viser angivelig blant annet at Putin og Italias kontroversielle statsminister Silvio Berlusconi har “et spesielt godt forhold”, skriver Daily Telegraph. De to har vært gode venner de siste fem årene, så gode venner at de har vært på et stort antall ferier sammen. Det tette forholdet mellom de to statslederne skal ha bekymret USA.

Kina

For ikke lenge siden ble Nobelstiftelsens, samt andre «fake» fredsorganisasjoner i Norge, computere hacket. Kina hadde, tatt Nobels fredsprisvinner i betraktning, god grunn til å gjøre dette. I WikiLeaks dokumentene vises det at Kinas mektige politbyrå sto bak hackingen av Googles datasystemer i Kina. De har også brutt seg inn i datamaskiner tilhørende den amerikanske regjeringen, vestlige allierte, Dalai Lama og amerikanske bedrifter siden 2002.

Angrepet mot Google skal ha vært en del av en større kampanje som har blitt utført av statsansatte, private sikkerhetseksperter og hackere rekruttert av kinesiske myndigheter på leiekontrakter. The Guardian melder at Google-angrepet ble satt i gang fordi en kinesisk polititopp ønsket å fjerne informasjon om seg selv. Målet har siden 2002 vært vestlige myndigheter, Dalai Lama og amerikanske selskaper.

– Kinas politibyrå hacket Google

– Kina sto bak Google-hacking

Forskjellig

Utforsk The Guardians interaktive oversikt over de lekkede dokumentene


Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: