Wikileaks: Danmark

Det framgår av de hemmelige amerikanske dokumentene som Wikileaks har lekket ut at også danske styrker overlot fanger til det irakiske politiet trass i advarsler om at irakisk politi torturerte og mishandlet fanger.

Forsvarsministeren har tidligere opplyst til Folketinget at de danske styrkene holdt tilbake 21 personer i 2004 og 2005, men nå dokumenterer de lekkede rapportene at den danske styrken i den samme perioden medvirket til at minst 95 personer ble arrestert, hvorav minst 62 ble overlatt til de irakiske myndighetene.

Danske soldater har bekreftet at de flere ganger har utlevert fanger til irakisk politi, og at fangene i etterkant har blitt mishandlet, til tross for at man har visst om faren for tortur. De amerikanske militærdokumentene inneholder detaljerte beskrivelser av tortur og mishandling av fanger i irakiske fengsler, og det går fram av dokumentene at amerikanske soldater kan ha vært med på å dekke over mishandlingen. Dette blant annet gjennom å underrapportere antallet drepte sivile.

Assange hevder Wikileaks hjalp det danske forsvaret å få tilgang til hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Det danske forsvarsdepartementet skal ha kontaktet WikiLeaks for å få tilgang til dokumenter som USA skal ha nektet å gi dem. Dokumentene kan kaste lys over påstandene om at danske soldater skal ha bidratt til å overføre fanger til irakiske myndigheter. Fangene skal ha blitt utsatt for tortur.

Det danske forsvaret avviser påstanden. “Forsvaret er i besittelse av WikiLeaks-dokumentene. Men vi har ikke fått dem fra WikiLeaks, men fra våre nære allierte USA”, sier Jakob Østerbye i den danske forsvarskommandoen. Dokumentene det er snakk om, ble offentliggjort av WikiLeaks tidligere i år.

Assange kom med påstandene da han talte via videolink til en journalistkonferanse i Jordan søndag formiddag. Assange skulle egentlig ha vært til stede personlig på konferansen i Amman, men valgte å tale via videolink fra hemmelig sted fordi han mente Jordan har for tette forbindelse til den amerikanske sikkerhetstjenesten CIA. Amerikanske myndigheter er lite begeistret for WikiLeaks’ virksomhet.

Ifølge dokumentene ble en uskyldig tysker med samme navn som en mistenkt militant ble ved en feiltakelse kidnappet og holdt flere måneder fanget i Afghanistan. Amerikanske representanter advarte i 2007 Tyskland mot å pågripe de ansvarlige CIA-agentene.

Assange skryter av lekkasje til danske myndigheter

USA nektet å gi dokumenter til Danmark. Så gikk danskene til Wikileaks

Wikileaks-avsløringer om krigen i Irak offentliggjort

Irak lover å granske påstander om tortur

Slik har du aldri sett den brutale krigen i Irak før

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: