Wikileaks: Bradley Manning

SPC Bradley Manning:

File:Bmanning.jpg

Demonstrasjon til støtte for varsleren Bradley Manning

Friheten i fare i USA

WikiLeaks slår til igjen

Piratpartiet og Wikileaks i skjønn forening

Dette er den tredje masselekkasjen fra Wikileaks. Lekkasjen har vært forventet helt siden en etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, Bradley Manning (22), ble arrestert i våres.

Bradley Manning fikk jobb i de væpnede styrkene til USA i 2007. To år senare ble han sendt til Irak som etteretningsanalytiker. Han skal der ha hatt vanskelig med å tilpasse seg de oppgavene han fikk. Ettersom han hadde tilgang til SIPRNet kunne han hente flere dokumenter for på den måten å avsløre sannheten om hva som foregikk. ”Uten informasjon kan ikke folk gjøre informerte valg”, sier han.

I en chattesamtale over nettet sa Manning at han hadde foret Wikileaks med hemmeligstemplede utenrikspolitiske dokumenter. ”Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden over kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen og oppdager at så mye hemmeligstemplet utenrikspolitisk materiale er tilgjengelig for allmenheten i søkbart format”, skrev han til hackervennen Adrian Lamo.

På tross av at Wikileaks hevder man ikke vet hvem kilden er, så hevder USA at Manning står bak kjempelekkasjen til Wikileaks. Manning, som var stasjonert på Forward Operating Base Hammer, om lag 64 kilometer øst for Bagdad, er mistenkt for å ha tappet amerikanernes graderte kommunikasjons nettverk Siprnet. Nettverket er ment å være helt sikkert, men en rekke personer verden over har tilgang. Amerikansk UD sier at de nå har endret på sikkerhetsreglene, og blant annet lagt restriksjoner på bruk av minnebrikker. De har også begrenset tilgangen til Siprnet.

Manning, som nå sitter fengslet på en marinebase i Virginia, ble pågrepet etter at han hadde fortalt hackeren Adrian Lamo at han var ansvarlig for at videoen fra juli 2007, som viser hvordan et amerikansk Apache helikopter øst i Bagdad, Irak, angrep en sivil forsamling og drepte to Reuters-ansatte og ti andre sivile da de åpnet ild, kom ut.

Filmen han nå blir mistenkt for å ha spredd vakte sterke reaksjoner verden over. Svart-hvitt-bildene filmet fra lufta viser hvordan amerikanske kamphelikoptre åpner ild mot en menneskemengde på en gate øst i Bagdad. 12 mennesker ble drept denne julidagen i 2007, deriblant de to Reuters-ansatte Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40). Også de to barna Doaha (5) og Sayad (10) ble skadd i angrepet. “Dette er en uhyrlig krigsforbrytelse. Journalister som er ute på farlige oppdrag skal beskyttes”, sier Ove Bring, professor i folkerett ved den svenske forsvarshøgskolen, som mener de amerikanske soldatene framstår som “skytegale.

Wired har publisert store deler av nettsamtalen mellom Manning og Alamo. ”Jeg kunne ha med meg en brent CD som det for eksempel stod ”Lady Gaga” på.  Jeg slettet innholdet. (…) Så kunne jeg laste ned og lagre innholdet på CD-en. Ingen mistenkte noe”, skrev blant annet Manning. Manning skal videre ha skrevet: ”Hvis du hadde hatt unik tilgang til hemmeligstemplet informasjon 14 timer om dagen sju dager i uka i åtte måneder, hva ville du gjort?”

Wikileaks har hittil fordelt materialet de fikk fra Manning i flere deler. De publiserte først den nevnte videoen fra Irak. I tillegg har de publisert logger fra krigene i Irak og Afghanistan, i alt over 92 000 dokumenter. Og nå altså den interne kommunikasjonen mellom amerikansk UD og ambassadene.

Manning ble pågrepet etter at Lamo varslet myndighetene om innholdet i samtalene mellom ham selv og Alamo.

USA har ikke ønsket å si om han også er mistenkt for denne siste lekkasjen til Wikileaks, men han kobler seg selv til det. ”La oss si at noen jeg kjenner veldig godt har gått inn i amerikanske, klassifiserte nettverk og overført data til en gal, hvithåret australier, som ikke ser ut til å være i stand til å bli i et land lenge om gangen”, seier Manning. Mannen han sikter til er Assange.

Friheten i fare i USA

En uhyrlig krigsforbrytelse

Bradley (22), en Lady Gaga-CD og en minnebrikke

Slik ble dokumentene lekket

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: