Wikileaks’ neste bolk: “Korrupsjonens økosystem”

http://coto2.files.wordpress.com/2010/11/julian-assange-forbes.jpg

Forbes: Wikileaks wants to spill your corporate secrets

https://i0.wp.com/www.themarketguardian.com/wp-content/uploads/2010/11/bank-of-america-repay-bailout-funds.jpg

Bank Of America (BAC) Boom-Boom? (Wikileaks)

Selv om Assange har pådratt seg USAs vrede og blitt etterlyst både av Interpol og tingretten i Sverige, ser det ikke ut til at han er blitt skremt fra å fortsette virksomheten sin. Wikileaks planlegger nå nye publiseringer av hemmelige dokumenter. På nyåret er det interne dokumenter fra en amerikansk storbank som skal stå for tur.

Assange sier i et intervju med magasinet Forbes at den nye lekkasjen vil få alvorlige konsekvenser for en eller flere amerikanske banker, og sammenligner dokumentene med e-postene som ble offentliggjort i forbindelse med at energiselskapet Enron gikk konkurs i 2001. Ifølge Assange vil den nye lekkasjen synliggjøre ”korrupsjonens økosystem.”

Wikileaks planlegger å offentliggjøre titusener av interne dokumenter fra en stor amerikansk bank på nyåret. ”Lekkasjen kan føre til svært alvorlige konsekvenser for en eller to banker”, sa Assange i et intervju med næringslivsmagasinet Fortune i begynnelsen av november og publisert på mandag.

”Titusener eller hundretusener av dokumenter, alt ettersom hvordan du regner, vil angivelig bli offentliggjort. Materialet synliggjør ”korrupsjonens økosystem”, hevder Assange. ”Også har du den vanlige beslutningstakingen hvor man lukker øynene og støtter uetisk praksis. Kontroller som ikke gjennomføres, sjefenes prioriteringer, hvordan de tenker at de forfølger sine egne interesser”, legger han til.

Assange nevner storbanken Goldman Sachs i intervjuet, men ønsker ikke å si om det er interndokumenter fra dette selskapet som vil bli lekket. Verdien av aksjene i Goldman Sachs sank 1,75 prosent tirsdag.

Assange har ikke røpet hvilken bank det dreier seg om. Men spekulasjoner om at dokumentene stammer fra Bank of America, fikk verdien av aksjene i selskapet til å falle over 3 prosent tirsdag.

Han spår at materialet vil få svært alvorlige konsekvenser for én eller to banker og utløse krav om etterforskning og reformer. Dokumentene kan sammenlignes med e-postene som ble offentliggjort i forbindelse med at energiselskapet Enron gikk konkurs i 2001.

I februar 2008 stengte amerikanske myndigheter Wikileaks.org, etter påtrykk fra en bank som opplevde å få interne dokumenter lagt ut av en intern varsler. Begrunnelsen var interessant at banken ikke hadde fått imøtegå påstandene som ble framsatt, slik skikken er i den vanlige pressen. Banken har imidlertid ikke brydd seg om å tilbakevise noe som helt, og retten som beordret Wikileks stengt tok ikke stilling til sannhetsgehalten.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: