Stat og kapital hånd i hånd, mens folk krever full gjennomgang av norsk våpeneksport

Eskil Pedersen, nyvalgt AUF-leder på landsmøtetalerstolen (Foto:  Andersen, Aleksander/SCANPIX)

Nyvalgt AUF-leder Eskil Pedersen mener det må en gjennomgang til av reglene for våpeneksport. Utenriksdepartementet, som ledes av moderpartiet Ap, mener derimot at alt er slik det skal være.

Utbombet hus som har blitt angrepet av en Hellfire-rakett (Foto:  Petr David Josek/AP)Dette huset ble bombet av amerikanske styrker med Hellfire-raketter i mai 2008. Det er et av våpnene som norsk våpenindustri er med på å produsere og som er brukt i Irak-krigen.

I dag er det åpen høring Utenriks- og forsvarskomiteen om eksport av norsk forsvarsmateriell. Da vil temaer som kontroll og regler for hvor og hva som kan sendes ut av Norge fra norske våpenprodusenter.

“Vi trenger en full gjennomgang av norsk våpeneksport. Den har økt dramatisk de siste ti årene som følge av Afghanistan og Irak-krigen”, sier nyvalgt leder i Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF), Eskil Pedersen, som reagerer på hvordan norske våpen kan knyttes til drap på sivile. “Vi må ha strengere regler for hvem vi kan selge våpen til, og vi må vite at de ikke videreselges til land som vi ikke ønsker skal ha norske våpen”, sier Pedersen og gjør det klart at han ønsker seg strengere krav også til våre allierte NATO-land som for eksempel USA.

Norsk våpenindustri tjener store penger på å selge sine produkter til land over hele verden. For de fleste selskapene er det amerikanske forsvaret den aller største kunden. USA tar med seg våpnene ut i krigen – også til Irak. Pansrede kjøretøy av typen Stryker med våpenstasjonen Protector utviklet på Kongsberg, og raketten Hellfire med drivstoff fra Hurum ble begge brukt under Irak-krigen.

Ifølge NRK kan norske våpensystemer knyttes til nesten 3000 krigsrapporter fra Irak-krigen som ble lekket via varslernettstedet Wikileaks. Rapportene beskriver hvordan raketter med drivstoff fra Norge bomber sivile og opprørere som vil overgi seg, og hvordan amerikanske soldater med norske våpentårn på kjøretøyene sine dreper sivile ved veisperringer. Totalt har NRK funnet over 200 drepte sivile i rapporter som kan knyttes til våpendeler eller komponenter fra norsk våpenindustri, og 498 er registrert som skadde. Våpen fra Kongsberg og Hurum i Norge bomber hus og tar livet av sivile ved veisperringer i Irak.

Flere av hendelsene der norske våpen er involvert, og tar sivile liv, er allerede mye omtalt i internasjonal presse. Det er spesielt angrep med Hellfire-raketten fra amerikanske kamphelikoptre, som får sitt drivstoff fra selskapet Chemring Nobel på Hurum i Norge, som har fått mye oppmerksomhet. Gjennomgangen NRK har gjort knytter 80 sivile dødsfall til hendelser der Hellfire-raketter er nevnt.

Det var et slikt kamphelikopter som kom i fokus da Wikileaks tidligere i år offentliggjorde en video som viste hvordan 2 Reuters-journalister ble skutt og drept fra luften. Videoen skapte sterke reaksjoner på hvordan amerikanske soldater gjorde vurderinger fra lufta, og endte med å ta livet av journalistene og 10 andre sivile irakere.

Nøyaktig det samme helikopteret kom igjen i fokus da avisa Guardian kunne avsløre at opprørere som prøvde å overgi seg likevel ble drept av helikopteret. Opprørerne forlot kjøretøyet de satt i og signaliserte at de ville overgi seg da helikopteret løsnet skudd mot dem. Men til tross for signaler om at fienden ville overgi seg var bekjeden fra kommandosentralen de skulle angripe. Det gjorde de med Hellfire-raketter.

NRK har vært i kontakt med det norske selskapet Chemring Nobel, som leverer sprengstoff og rakettdrivstoff til krigsindustrien, blant annet til produsenten av Hellfire-rakettene Lockheed Martin. Selskapet henviser til sine eiere i Storbritannia, og de igjen sender oss videre til en innleid PR-konsulent som ikke vil kommentere informasjonen konkret. Totalt hadde selskapet en omsetning på over 120 millioner kroner i fjor.

”Konsernets prinsipielle holdning er at vi ikke kommenterer enkeltkunder eller enkeltkontrakter. Alle produkter vi selger og all vår virksomhet følger gjeldende regelverk i de landene vi opererer i”, skriver Rupert Pittman fra PR-byrået Curdew Group på vegne av forsvarskonsernet Chemring i en e-post.

Våpenstasjonen Protector, som har blitt en del av grunnutrustningen til det pansrede kjøretøyet Stryker, og gir soldatene mulighet til å styre et våpen uten å måtte gå ut av kjøretøyet og dermed møte den ekstra risikoen det medfører for å selv bli skutt, regnes som en av de store økonomiske suksessene for den norske våpenindustrien. Kongsberg Gruppen som produserer systemet har fått avtaler med det amerikanske forsvaret som de selv verdsetter til omtrent 8 milliarder kroner i sin siste årsrapport. Kongsberg Gruppen som helhet hadde i fjor en omsetning på over 200 millioner kroner.

NRKs gjennomgang viser at de pansrede kjøretøyene Stryker nevnes i 1727 krigsrapporter, og totalt har 121 sivile blitt drept i disse hendelsene. Ved å lese rapporter der sivile har mistet livet kommer det frem hvordan Stryker-enhetene i den amerikanske hæren gjentatte ganger skyter og tar livet av sivile ved veisperringer. En type hendelser som Al Jazeera kunne melde totalt tar hundrevis av liv. Rapportene viser også hvordan kolonner med pansrede Stryker-kjøretøyer på over 15 tonn kolliderer med sivile biler, og dermed tar livet av sivile irakere.

Kongsberg Gruppen, som produserer våpenstasjonen Protector for Stryker-kjøretøyene sier til NRK torsdag at de mener at produktet deres bidrar til færre døde. “Vår oppfatning er at systemet vi leverer bidrar til å redusere tap på begge sider. Tilbakemeldingene fra de som har tatt det i bruk viser at soldatene blir mindre stresset, og at forbruket av ammunisjon går ned”, forteller kommunikasjonsdirektør Ronny Lie, som kan fortelle at selskapet er veldig stolt av systemet som de har hatt i produksjon siden 1999.

Heller ikke Afshan Rafiq fra Høyre liker det NRK kan presentere fra krigen i Irak. Hun mener personlig at norske myndigheter må være tydeligere på hvordan våpen med norske bestanddeler skal brukes. “Jeg synes at Norge skal være så pass tøff, selv om det her er snakk om amerikanske styrker, at vi kan stille krav. Norge kan ikke leve med at så mange mennesker blir drept av norske våpen”, sier Rafiq, som mener regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre må komme på banen og aktivt stille krav til våpenhandelen.

“Poenget er vel at vi eksporterer våpen til våre allierte, og et knippe andre land, i tråd med de reglene Stortinget har fastsatt. Det er bred enighet om de reglene”, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap), som ikke er enig med sitt ungdomsparti om at det trengs endringer i reglene. Han mener at dagens våpeneksport er godt regulert, og at selskapene følger reglene slik de skal. Hvor mange sivile som drepes av norske våpen trenger vi heller ikke nødvendigvis å få vite noe om mener han.

Ifølge Eide: “Det har aldri vært noen tvil om at noen av de våpnene av og til blir brukt. Jeg tror noe av formålet med å kjøpe våpen er at man av og til skal være i stand til å bruke dem.”

Norske våpen involvert i drap på sivile under Irak-krigen

Alle hendelser som nevner bestemte norske våpensystemer

Krever full gjennomgang av norsk våpeneksport

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: