Osama Bin Laden – Død eller levende?

Dokumentaren The Conspiracy Files: Osama bin Laden – dead or alive? fra BBC ble vist på NRK 2 tirsdag 9. november 2010. BBC undersøker her noen av de mest populære teoriene om hva situasjonen er for verdens mest ettersøkte mann, al Qaidas leder Osama bin Laden, i sitt forsøk på å gi oss svaret på hva som egentlig er historien bak verdens største og dyreste menneskejakt.

Se video Osama Bin Laden – Død eller levende? – tilgjengelig frem til 16. november 2010.

BBC: Osama Bin Laden: Dead or Alive (2/6)

BBC: Osama Bin Laden: Dead or Alive (3/6)

BBC: Osama Bin Laden: Dead or Alive (4/6)

BBC: Osama Bin Laden: Dead or Alive (5/6)

BBC: Osama Bin Laden: Dead or Alive (6/6)


Osama bin Laden fritatt for 911

Den store krigen

Hver krig sin egen løgn

Med løgn som våpen

Verden – Hva nå?

Lever bin Laden?

I et intervju med avisen Ummat i Karachi den 28. september 2001 fordømte bin Laden terrorangrebet på USA den 11. september samme år. Det var i motstrid med Islams forbud mot angrep på sivile, skal han ha sagt. Han frala seg ethvert medansvar.

Der fremkom mange rapporter om bin Ladens nyreproblemer og behov for dialyse høsten 2001. Der i blant fra Guardian, Times og UPI. Ifølge Pakistans president Musharraf hadde bin Laden importert to transportable dialyseapparater til Afghanistan. Leger har fremhevet at selve behandlingen er dødsens farlig, hvis man ikke har adgang til elektrisitet, rent vann, sterile omgivelser og høyt kvalifisert personale som kan utføre behandlingen og de nødvendige analyser.

Ifølge Le Figaro, UPI, Guardian og Times Osama var al-Qaidas leder Osama bin Laden sommeren 2001 innlagt på det amerikanske militærhospitalet i Dubai. Han led av nyresykdom. Under innleggelsen fikk han bl.a. besøk av Larry Mitchell, som ledet det lokale CIA kontor.

I den elektroniske overvåkningen av hulekomplekset Tora Bora i Afghanistan kunne man høre bin Ladens stemme regelmessig inntil den 13. desember – men ikke etter. Ifølge øyenvitner til begravelsen sitert i pakistansk og egyptisk presse ble han begravd den 15. desember 2001, noe som støttes av etterretningskilder.

Al-Jazeera sendte det siste uforfalskede intervju med bin Laden den 27. desember 2001 – altså etter hans tilsyneladende død. I de påfølgende månedene ble bin Ladens fremtreden på denne videoen diskutert i mediene – der i blant i CNN, Telegraph, Time Magazine og CBS. Alle var enige om at han lignet en mann på gravens rand. Selv Bush-administrasjonen innrømmet at videoen kunne være et tegn på at bin Laden var død og at han hadde gitt ordre til at videoen skulle offentliggøres etter hans død. Videoene av bin Laden i etterkant av dette har vært åpenlyse forfalskninger.

Den franske avisen L’Est républicain trykket den 22. september 2006 en rapport som sa at den saudiarabiske etterretningstjenesten nå var overbeviste om at bin Laden var død. Avisen trykte hva som fremsto som en rapport fra den 21. september. Ifølge rapporten skulle saudierne være overbevist om at bin Laden var død. Dødsårsaken skulle visstnok være tyfoidfeber.

”Den informasjon saudierne har innsamlet indikerer at lederen av al-Qaeda under et opphold i Pakistan den 23. august ble offer for et alvorlig tyfustilfelle som førte til at hans indre organer ble delvist lammet”, sto det i rapporten, som ifølge nyhetsbyrået Reuters var stemplet hos den franske etterretningstjeneste.

Men i ettertid har flere, blant annet Frankrikes tidligere utenriksminister Philippe Douste-Blazy, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og representanter fra Saudi-Arabia sagt at det ikke finnes slike beviser.

En talsmann for taliban, Mullah Obaidullah, avviste det hele overfor Reuters. ”Taliban har ingen opplysninger om at Osama skulle være død. Det er kun grunnløs propaganda vendt mot Islams hellige krigere”, sa han.

Osama bin Laden er død! meldte Benazir Bhutto under et intervju med den anerkjente engelske journalisten David Frost fra BBC. Ifølge Bhutto ble han myrdet av Omar Sheikh, som også myrdet den amerikanske journalisten David Pearl, i områdene ved den pakistansk-afghanske grensen.

Kun halvanden måned etter dette, den 27. desember 2007 ble hun selv myrdet under et attentat i Rawalpindi, Pakistan, etter å ha deltatt i en PPP kun to uker før valget i 2008 hvor hun var en ledende opposisjonskandidat. Hun ble hardt skadd etter et selvmordsattentat mot et valgmøte hun deltok i og var bevisstløs da hun kom til sykehuset hvor hun ble operert, men døde like etter. Den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI hevdet at al-Qaida sto bak mordet.

I april 2009 kunne pakistansk sikkerhetstjeneste informere presidenten i Pakistan, Asif Ali Zardari, om at bin Laden er død. ”Sikkerhetstjenesten mener at han ikke eksisterer lengre, men det er ikke bekreftet. Vi kan ikke bekrefte det”, sa Zardari. Men en kilde fra USAs etteretning tilbakeviste påstanden om bin Ladens død, og hevdet at han er i live og sannsyneligvis fortsatt i skjul i de uframkommelige fjellene ved grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

2003

Bush administrasjonen visste å benytte seg av 911 for propagandamessige hensyn gjennom i 2003 å kalle den 11. september for Patriot Day. I en minnetale i forbindelse med toårsmarkeringen av 11. september oppfordret Bush Kongressen til å gi landets ordensmakt enda videre fullmakter i sin jakt på potensielle terrorister og til skjerping av  den omstridte terrorloven Patriot Act.

For å få full effekt sendte USAs utenriksdepartement ut en sikkerhetsadvarsel til amerikanske borgere i utlandet like før minneseremonien. Et nytt terrorangrep var fryktet. Departementet, som hadde registrert økende aktivitet i sin overvåking av mistenkte terrorister, sa det hadde sterke indikasjoner på at al Qaida planla å ramme amerikanske interesser i utlandet.

Offentliggjøringen av en ny videofilm med bilder av bin Laden og hans lege og nærmeste rådgiver Ayman al-Zawahri bidro til frykten.

Nye advarsler

I september 2009, kun 3 dager etter årsdagen for 911, skal bin Laden ha advart amerikanerne mot tette forbindelser til Israel i en 11 minutter lang videosekvens, som ble offentliggjort på al-Qaedas as-Sahab-hjemmeside.

”Tiden har kommet da jeg skal befri dere fra frykt og ideologisk terror fra de neo-konservative og den israelske lobby”, skal bin Laden ha sagt. ”Deres støtte til deres allierte Israel, som har okkupert vårt land Palestina, er årsaken til vår strid med dere”, fortsatte han.

Også Obama skal ha fått gjennomgå. ”Obama og hans regjering har plantet frø, som vil høste hat og hevn mot Amerika”, sa bin Laden. ”Obama er en svekket mann. Han vil ikke være i stand til å stoppe krigen”, sa han.

Bin Laden kritiserte Obama for å følge i sin forgjengers George W. Bushs fotspor og at det amerikanske folk skulle forberede seg på konsekvensene av den politikk som ble ført mot muslimske land som ble ført av Det Hvite hus.

Han skal samtidig ha advart muslimer om at de annullert deres tro hvis de allierte seg med kristne og jøder. ”Vi lever enten under Islams lys, eller vi dør med verdighet. Forbered dere på en lang krig mot verdens vantro og deres agenter”, het det seg.

Men ingen kunne med sikkerhet fastslå at det var bin Laden. Dette på tross for at flere nyhetsbyråer og analytikere vurderte at den var god nok.

USA og 911

Obama-administrasjonen har ennå ikke avgjort om den antatte hjernen bak terrorangrepene 11. september 2001, Khaled Sheikh Mohammed, og fire medtiltalte, skal stilles for en sivil domstol eller et militærtribunal, men talsmenn for Obama har de siste ukene antydet saken vil bli ført for en domstol i New York, i gangavstand fra stedet der World Trade Center lå.

I mars måned kom en ny video hvor bin Laden truer med å drepe amerikanere. Trusselen skal være et forsøk på å hindre at en av de mistenkte etter 11. september-angrepet, Khalid Sheikh Mohammed, blir henrettet.

”Alle amerikanere som blir tatt til fange av al Qaida, blir drept dersom Khalid Sheikh Mohammed blir henrettet”, sier bin Laden ifølge fjernsynskanalen Al Jazeera.

”Det hvite hus ønsker å henrette Khaled Sheikh Mohammed og hans medtiltalte. Den dag USA tar en slik beslutning tar de også en beslutning om at hver og én av dere som kommer i vår varetekt vil bli henrettet”, lover stemmen i lydopptaket som blir antatt å tilhøre bin Laden.

”Vennen deres i Det hvite hus går i fotsporene til sin forgjenger i mange viktige spørsmål, blant annet ved å trappe opp krigen i Afghanistan, undertrykke fangene dere holder, blant dem motstandshelten Khaled Sheikh Mohammed”, fortsetter han, med klar adresse til president Barack Obama.

Tortur

Khalid Mohammed har selv innrømmet at han står bak terroraksjonen i september 2001, der 2973 mennesker ble drept. President Bush tilsto at han personlig autoriserte tortur av Khalid Sheikh Mohammed, som ble holdt i et hemmelig CIA fengsel hvor han ble waterboarded over 100 ganger.

President Bush: “En slik person som ga oss informasjon var Khalid Sheikh Mohammed… Og jeg er i det ovale rom, og blir fortalt at vi har tatt til fange Khalid Sheikh Mohammed og at de profesjonelle tror han har informasjon nødvendig for å sikre landet. Så jeg spør ”Hvilke midler er tilgjengelig for oss for å få informasjon fra ham?” Og de ga meg en liste av midler. Og jeg sa ”Er disse midlene ansett for å være legale?” Og slik ble det at vi fikk legale meninger før noen bestemmelse var blitt tatt.”

Det burde være åpenbart for en hver at tilståelser under tortur ikke kan benyttes til å dra konklusjoner fra.

Profile: Al-Qaeda ‘kingpin’

Frankrike

Onsdag 27. oktober 2010 ble et opptak hvor al-Qaida-leder Osama bin Laden kritiserer Frankrike for å ha innført forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg, samt for å ha sendt soldater til Afghanistan, sendt på den arabiske satellittkanalen Al Jazeera.

Bin Laden advarer også om at landet kan vente seg en utrygg framtid hvis ikke landet slutter å spille en rolle i NATO-operasjonen i Afghanistan. ”Dere kan ta vare på sikkerheten deres ved å avslutte tyranniet mot vårt land, det viktigste er en tilbaketrekking fra den forbannede krigen til Bush i Afghanistan”, sier Bin Laden, som spør ”Hvordan kan dere delta i okkupasjonen av våre land og støtte amerikanernes drap på våre barn og kvinner, og så forvente å leve i fred og sikkerhet?”

”I likhet med at dere så galt har bestemt at dere har rett til å forby muslimske kvinner å bære slør, er det ikke da vår rett å drive ut deres erobrere ved å drepe dem?” spør han retorisk.

”Frankrikes urettferdige behandling av muslimer er årsaken til at fem franske statsborgere er kidnappet i Niger”, sier bin Laden, som fremholder at de er å regne som en hevnaksjon, i et lydopptak. ”Kidnappingen av deres eksperter i Niger er en gjengjeldelse for tyranniet som dere praktiserer mot vår muslimske nasjon”, sier han. De syv gislene ble kidnappet i en gruveby i Niger natten mellom 15. og 16, september. Fem av dem er franske statsborgere, mens de to andre er fra Togo og Madagaskar.

Afghanistan eller Pakistan

Den 18. oktober 2010 hevdet NATO at bin Laden gjemte seg i en bolig nordvest i Pakistan, ikke langt fra der Ayman al-Zawahiri holder til. ”Ingen i al Qaida bor i huler”, sa en NATO-kilde, som ikke vil navngis på grunn av den sensitive etterretningsinformasjonen.

Kilden, som hevder bin Laden har holdt seg innenfor et område mellom den nordvestlige Chitral-regionen på grensen til Kina og Kurram-dalen, som grenser til Tora Bora i Afghanistan, området man trodde bin Laden rømte til etter amerikansk bomberaid mot slutten av 2001, kan heller ikke si noe om hvordan NATO har innhentet sine opplysninger.

NATO-kilden sier videre at opprørerne i Afghanistan og Pakistan rekrutterer mange for hvert år som går. Han viser til at det anslås at det er mellom 500.000 og én million menn mellom 15 og 25 år langs grensen mellom Afghanistan og Pakistan som regnes som misfornøyde. Blant disse er det flest afghanske pashtunere, som utgjør rundt 95 prosent av opprørerne som utfører angrep mest for å tjene penger.

Amerikanske myndigheter sier de i løpet av de siste dagene ikke har sikre observasjoner av verken bin Laden eller Zawahiri, men flere afghanske og amerikanske politikere har den siste tiden hevdet at bin Laden befinner seg på pakistansk side av grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan og at terrorister får trening i pakistanske grenseområder for å angripe NATO-styrker i Afghanistan.

Det er blitt spekulert i om Osama Bin Laden skjulte seg i Waziristan og den pakistanske hæren ble beskyldt for ikke å gjøre nok for å ta den ettersøkte terroristen. NATO mener topplederne i al Qaida lever et relativt behagelig liv, beskyttet av lokalbefolkningen og medlemmer av pakistansk etterretning. Men Pakistan har ved flere anledningen nektet for at de beskytter medlemmer av al Qaida og Pakistans statsminister Yousaf Raza Gilani avviste i desember i fjor at bin Laden gjemmer seg i landet.

”Pakistan kjemper faktisk en krig mot terror. Vi har et godt forsvars- og etterretningssamarbeid med USA. Jeg tror ikke Osama bin Laden er i Pakistan”, sier Gilani, som for tiden er på besøk hos sin kollega Gordon Brown, som har lovet 50 millioner pund, om lag en halv milliard kroner, i støtte til Pakistans kamp mot terror, i Storbritannia.

Et arrestert Taliban-medlem

Uttalelsen fra statsminister Yousaf Raza Gilani ble støttet av opplysninger fra et arrestert Taliban-medlem, som hevdet at bin Laden ikke befant seg i Pakistan, men i Afghanistan. I avhør fortalte mannen, som fortalte at han hadde møtt en pålitelig kontakt som har sett bin Laden i Afghanistan, at bin Laden befant seg i Afghanistan i januar eller februar i 2009.

Talibaneren skal selv ha møtt bin Laden en rekke ganger, men dette var før 11. september-angrepene. ”I 2009, i januar eller februar, møtte jeg en venn. Han sa at han kom fra et møte med sjeik Osama og at han kunne ordne det slik at jeg fikk møte ham”, sier mannen, som forteller at kontakten hans er et medlem av den pakistanske Mehsud-stammen, som skal være ansvarlig for å arrangere møter med bin Laden for al-Qaida-medlemmer som er basert utenlands.

”Han hjelper al-Qaida-folk som kommer fra andre land med å treffe sjeiken, slik at han kan gi dem råd om hva de måtte planlegge i Europa eller andre steder. Men sjeiken oppholder seg ikke på et sted. Denne fyren kom fra Ghazni, så jeg antar at det var der sjeiken oppholdt seg da”, sier Taliban-medlemmet. Bin Laden blir ofte omtalt som sjeiken, en tittel som ofte brukes om eldre og respekterte mennesker i den arabiske verden, men også i andre muslimske land.

Ghazni-provinsen ligger i det østlige Afghanistan, og er en av provinsene der Taliban har styrket sin stilling. NATO- og ISAF-styrker holder seg unna store deler av provinsen Ifølge Taliban-medlemmet, som ifølge en pakistansk sikkerhetstjenestemann har nære bånd til opprørerne både i Pakistan og Afghanistan, oppholder opprørere seg mindre og mindre i Pakistan. ”Pakistan er lite egnet for oss for tiden fordi mange av våre høytstående ledere er blitt martyrer i droneangrep”, sier han.

Opplysningene kunne ikke bekreftes av uavhengige kilder, men den amerikanske terroreksperten Bruce Riedel, som arbeider som analytiker for CIA, sa at historien var troverdig og burde undersøkes. ”Vestlig etterretning har lett etter Osama bin Laden i 7 år, men har ikke klart å skaffe informasjon av en slik karakter”, sier Riedel.

Saleem Safi

Også den pakistanske journalisten og eksperten Saleem Safi, viss bok var den første som avslørte forbindelser mellom pakistanske religiøse grupperinger og afghansk Taliban, hevdet i fjor høst at bin Laden sannsynligvis fortsatt skjuler seg i fjellområder i Afghanistan.

Safi er ekspert på religiøs ekstremisme med inngående kunnskap om Taliban og al-Qaida. Han har jobbet som journalist i 15 år og er kommentator i urduavisen Daily Jang, og leder et ukentlig debattprogram på Pakistans største nyhetskanal GEO News.

Ifølge Safi eksisterer det sterke bånd mellom Taliban på den afghanske og pakistanske siden av grensen, og det internasjonale terrornettverket Al-Qaida. Men han sier at det er lite som tyder på at Osama Bin Laden befinner seg i Pakistan.

”Den siste videoen med Osama Bin Laden som ble sendt på Al-Jazeera i 2004 ble filmet i et bestemt området i provinsen Konar i Afghanistan”, forteller Safi, som selv har gjort undersøkelser og tidligere besøkt områder i Konar som ligner på der bin Laden går nedover en fjellskråning. ”Bin Laden har dessuten bodd i Konar under beskyttelse av Taliban før 11. september 2001”, forteller Safi.

”Akkurat som det finnes noen områder i Pakistan som er utenfor myndighetenes kontroll, finnes det enda flere og mye større områder i Afghanistan der situasjonen er den samme. Og det har ikke kommet informasjon om at bin Laden skulle ha forlatt Afghanistan”, sier Safi.

”Jeg har sett nye propagandavideoer av Taliban og Al-Qaida som fortsatt driver treningsleire inne i Afghanistan”, sier han, og legger til at det i Afghanistan er områder som er helt avskåret fra omverdenen, som er uten veiforbindelse og som i lange perioder kontrolleres fullstendig av Taliban.

Flere Al-Qaida mistenkte er det siste året blitt arrestert eller drept i kamper i Pakistan. Men Safi peker på at bin Laden og andre av de mest kjente ettersøkte ikke vil bruke de samme metodene for å skjule seg som de mindre kjente. ”Deres identitet er kjent for alle pakistanere, derfor vil de heller holde seg unna befolkede områder”, sier han.

Afghansk Taliban, under ledelsen av Mullah Omar, oppsto i pashtunske områder som en bevegelse mot borgerkrigen og lovløsheten som hadde preget landet i mange år etter at Sovjetunion var kastet ut av Afghanistan. Ifølge Safi er bin Laden helt avhangig av å bli beskyttet av afghansk Taliban. ”Det er foreløpig ingenting som tyder på at Mullah Omar skal ha opphevet beskyttelsen, eller om bin Laden han skal ha forlatt Afghanistan”, sier han.

Konklusjon

Det har vært bredt diskutert hvor vidt bin Laden lever eller ikke. USAs forsvarsminister Robert Gates innrømte i desember 2009 at han ikke hadde den fjerneste idé om hvor bin Laden befant seg. Det har siden desember 2001 en rekke ganger blitt spekulert på at bin Laden skal ha vært død, men gang på gang har det dukket opp nye lydopptak eller videoer av bin Laden hvor han kommenterer aktuelle hendelser. En rapport konkluderte med at Bin Laden var innen rekkevidde i slutten av 2001. Siden da har det kun vært rykter om hvor bin Laden har vært.

Det virker ofte som bin Laden er mer ønsket på frifot og i live, en som død matyr. Helt klart er det at amerikansk etterretning for lengst kunne ha tatt bin Laden om de hadde ønsket det. Og er Osama bin Laden død så er det kanskje ikke ønskelig å fortelle oss det sett fra USAs ståsted. Man trenger kanskje bin Laden og hans like for å begrunne store militære operasjoner verden over. Noen å skremme verdenssamfunnet med. For bin Laden er, lik Emmanuel Goldstein i George Orwells bok 1984, erke-terroristen. Som med bin Laden blir også Goldstein kun sett og hørt på TV, og kan være ingenting annet enn en propagandafabrikasjon av Sannhetsministeriet.

Den 23. mai 2002 skrev Kimberly A. McCloud og Adam Dolnik i Christian Science Monitor at “USA og dets allierte i krigen mot terror må spre bildet av al Qaeda som et enormt, superorganisert terrornettverk og kalle det som det er: en løs samling av grupper og individer som ikke en gang refererer til seg selv som al Qaeda. Flesteparten av gruppene har egne mål innen deres egne land eller regioner, og utgjør ikke en direkte trussel mot USA. Washington må også være forsiktig med å implisere at et hvert angrep ved definisjon, eller trolig, er al Qaeda.”

Kun få timer etter terroristangrepet på Word Trade Center og Pentagon konkluderte Bush administrasjonen, uten videre bevis, med at ”Osama bin Laden og hans al Qaeda organisasjon var hovedmistenkte.”

CIAs direktør George Tenet uttalte at bin Laden hadde kapasitet til å planlegge “flere parallelle angrep med liten eller ingen advarsel”, statssekretær Colin Powell kalte angrepene “en krigshandling” og president Bush uttalte i sin tale til nasjonen at han ikke ville gjøre forskjell på ”terrorister som begår denne form for handlinger og de som huser dem.”

Tony Blair uttalte for sin del: ”Jeg har sett utvilsomme bevis på hans (bin Laden) forbindelse til angrepet den 11. september.” Hva han imidlertidig glemmer å nevne ar at amerikanske regjeringsbyråer, inkludert CIA, samt andre lands byråer, fortsetter å støtte og benytte seg av bin Laden’s al Qaeda nettverk. Dette som deler av sin utenrikspolitiske agenda.

Bin Laden trusselen er resultatet av USAs egne handlinger, som spilte en nøkkelrolle i oppbyggingen av al Qaeda nettverket, og en politikk ført av USA som har gjort Midtøsten til et helvete på jord og økt forskjellene i inntekt og rikdom over hele kloden.

Det er ettertrykkelig dokumentert at de virkelige motivene bak USAs krigføring mot Afghanistan verken er å fange bin Laden eller bekjempe terror, men å vinne kontrollen over de enorme olje- og naturgassressursene i Det kaspiske hav og Sentral Asia, samt benytte seg av Afghanistans geo-strategiske beliggenhet. Det samme kan sies om krigen mot Irak. Det er en kamp om olje og dermed en kamp om økonomisk og politisk hegemoni.

Michel Chossudovsky, som administrerer websiden globalresearch.ca og som blant annet har utgitt boken America’s War on Terrorism, skriver at krigen mot terrorisme er en fabrikkert krig basert på illusjonen om at en mann, bin Laden, lurer det årlig 40 milliard dollar amerikanske etterretningsapparatet trill rundt.

Saken er at krigen mot terrorisme er lite annet enn en krig for å innføre den nye verdensorden, en verdensorden tvunget igjennom av globaliseringen, fremmet gjennom militære midler og dominert av Wall Street og det militærindustrielle kompleks. Den 11. september 2001 ga begrunnelsen for å gå til krig uten grenser, verken geografiske eller tidsmessige.

Washingtons agenda er å ekspandere grensene for det amerikanske imperium for å bedre vilkårene for amerikansk eller global selskapskontroll, samt å installere USA som en sikkerhetsstat, som på alle måter ville være sterkt udemokratisk, noe vi allerede kan føle nå etter at blant annet USA Patriot Acts I og II har blitt innført mens sivile borgerrettigheter har blitt skjøvet til siden.

Voldsspiralen kan bare brytes om Ondskapens akse i Washington blir nedkjempet, fjernet fra regjeringskontorene og erstattet med et regime som tjener en bredere valgkrets enn olje, militærindustrien og de andre multinasjonale selskapene.

Bush og de som styrer ham er det som bestemmer hvem som er terrorister, hvem som huser dem, og hvem som kan produsere våpen. Det er lett å forutsi at enhver som motsetter seg den globale spredningen av multinasjonale selskaper og prøver å følge en uavhengig kurs for sin egen utvikling vil bli funnet å krenke menneskeretter, huse terrorister og ellers true USAs ”nasjonale sikkerhet”, med skjebnesvangert resultat.

Fordi den nåværende globaliseringsprosessen øker ulikhetene og fattigdommen, vil protester og opprør stadig oppstå. USAs svar er skrevet i klartekst i krigen mot terrorismen og det samtidige framstøt for “frihandel” og nedskjæringer i de offentlige utgifter hjemme og ute. Washington-aksen utkjemper med andre ord en krig mot de fattige som lett vil gå i ett med krigen mot terrorismen, i den grad de fattige vil bli drevet til motstand, og motstand vil bli tolket som terrorisme.

De store selskapene, politikerne og det militære går hånd i hånd. Mediene er en del av det hele. Enhver krig er avhengig av effektiv og målrettet propaganda. Da må virkeligheten vike – også i USAs kamp mot terroristene. Sannheten er enhver krigs første offer. Bin Laden skal i de siste årene ha forflyttet seg i store områder i landet. Helt fra Chitral-fjellene nær grensen til Kina til Kurram-dalen nær den afghanske grensen. Men han er vell for lengst død og begravet, og utgjør i dag neppe noen fare for noen som helst.

Bin Laden reiser i sine taler spørsmålet. ”Hvorfor skal fred og framgang være et privilegium som er reservert for befolkningen i de landene som angriper og undertrykker andre land?” Han har selvsagt rett. De som stemples som terrorister, foretar en vold mot land som selv dreper langt flere uskyldige og således også terroriserer langt flere uskyldige sivile.

Afghans opprørere

David Lynch setter spørsmålstegn ved hva som fant sted 911

Den amerikanske regissøren David Lynch satte spørsmålstegn ved hva som egentlig fant sted 911 på Hollandsk TV, men på spørsmål om det var USAs egen regjering som sto bak sier han at spørsmålet rett og slett at det hele er for stort for folk å tenke på og at det heller ikke er noe folk ønsker å tenke på, men at det er mange ting som ikke passer med Bush Administrasjonens versjon av hva som foregikk – den offentlige versjonen.

Lynch, som gjorde sin regidebut med filmen Eraserhead i 1977, en film som ble karakterisert som surrealistisk og rar, og enkelte trodde at den ikke ville kunne bli sluppet fordi den var altfor sær, men som raskt fikk kultstatus, er kanskje mest kjent for sin film Elefantmannen fra 1980, samt hans meget omtalte TV-serie Twin Peaks, som ble laget i 1990. I 1999 overrasket han mange med filmen The Straight Story, som ble nominert til en Oscar.

I 2005 startet han David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace. Stiftelsen gir stipend til studenter som vil lære trancendental meditasjon (TM), og finansierer forskning på TM og dens effekt på læring. Lynch har selv praktisert TM siden 1973, og skriver om dette i boken Catching the Big Fish fra 2006.

Niels Harrit i Oslo – september 2010

Niels Harrit i Oslo – september 2010 – II

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: