Israel – Et stadig større problem for USA

USAs hjelp til Israel og hva den går til

I sin State of the Union erklæring lovet president Barack Obama om å gå igjennom budsjettet linje for linje for å fjerne programmer USA ikke har råd til eller som ikke virker. En uke senere sendte hans FY2011 budsjett anmodning til Kongressen, som inkluderte en av USAs største hjelpepakker. Dette på tross av at USA rent faktisk ikke har råd til det.

Gavepakken ble ikke gitt til Afrika, eller til et av de mange fattige landene på Verdensbankens liste, men til Israel. Den var på 3 miliarder i 2010, samt en total på 30 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret. Ifølge avtalen skal Israel bruke 75 prosent av dette til å kjøpe militærutstyr fra USA, som med sine nesten 50 prosent av hele verdens våpenproduksjon, er verdens største våpenprodusent.

De 3 milliardene kunne istedet ha gått til å gi mer enn 364.000 lavtlønnede huskupponger, trene 498.000 arbeidere for grønne jobber, gi leseprogrammer til 887.000 vanskeligstilte studenter eller gi mer enn 24 millioner uforsikrede amerikanere tilgang på helsetjenester, noe USA ville ha trengt.

“Since the October War in 1973, Washington has provided Israel with a level of support dwarfing the amounts provided to any other state. It has been the largest annual recipient of direct U.S. economic and military assistance since 1976 and the largest total recipient since World War ll. Total direct U.S. aid to Israel amounts to well over $140 billion in 2003 dollars.

Israel receives about $3 billion in direct foreign assistance each year, which is roughly one-fifth of America’s entire foreign aid budget. In per capita terms, the United States gives each Israeli a direct subsidy worth about $500 per year. This largesse is especially striking when one realizes that Israel is now a wealthy industrial state with a per capita income roughly equal to South Korea or Spain.”

– John J. Mearsheimer and Stephen M. Walt

“The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy”

Og dette i en tid da 46.6 millioner amerikanere lever under fattigdomsgrensen og den amerikanske økonomien er ved å rakne.

Hva går hjelpen fra USA til

Hvis de amerikanske våpnene gikk til Israel i et godt formål så ville kanskje en guns versus butter debatt ha passet, men Israel misbruker amerikanske våpen til å begå menneskerettighetsbrudd mot palestinere, som er tvunget til å leve under den illegale 42-årige militærokkupasjon av Vestbredden, Øst Jerusalem og Gazastripen.

Under Bush administrasjonen drepte Israel ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem minst 3.107 sivile palestinere, skadet tusenvis av sivile palestinere og ødela for milliarder av dollar av palestinsk sivil infrastruktur, inkludert hjem, skoler, fabrikker, regjeringsbygninger og palestinernes eneste flyplass.

Og under Obamas første år som president har Israel fortsatt sine misgjerninger, som blant annet inkluderer utstrakt bruk av apartheid politikk mot palestinere gjennom å opprettholde den illegale blokkaden av Gazastripen, noe som er likestilt med kollektiv avstraffelse av 1.5 millioner palestinske borgere gjennom å begrense tilgang på humanitær hjelp og nødvendige matforsyninger, samt til å bygge illegale israelske kolonier på stjålen palestinsk jord på Vestbredden og i Øst Jerusalem. En politikk Hverken USA eller resten av verden er særlig tjent med.

Lobbypress mot Obama

Det er ikke til å putte under teppet at den israelske lobby i USA er gigantisk og gjennområtten.  En diplomatisk krise mellom USA og Israel begynte i september da den israelske innenriksminister annonserte at det skulle bygges 1.600 nye leiligheter i bosettingen Ramat Schlomo i Østjerusalem. Dette mens visepresident Joe Biden var på besøk i Israel.

USA krever at Israel stanser byggeriet av nye bosettinger. Dette fordi de anser dette som avgjørende for at den fastkjørte fredsprosessen mellom Israel og Palestina igjen kan komme på sporet. Men Israel har hele tiden avvist kravet og ser det som sin rett å bygge videre på tross for at de gjennom dette bryter med internasjonal lov.

USAs største israelske lobbyorganisasjon, The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), ble opprettet 6 uker etter kravet om overholdelse av Foreign Agents Registration Act (FARA) loven, noe som blant annet førte til at justitsministeriet i USA krevde at Det Amerikanske Zionistforbund (AZC) skulle avsløre sine israelskfinansierte illegale lobbyaktiviteter, noe som endte organisasjonens virksomhet. FARA loven ble i seg selv satt i sving på grunn av frykt for at svarte (Black Flag) og utenlandsk finansierte hemmelige operasjoner skulle påvirke den amerikanske politikken.

Før det nylig avholdte valget forsøkte AIPAC å presse Det hvite hus til å sette en stopper for spenningene mellom Obamas regjering og Israel gjennom å sende et brev til medlemmene av Kongressen hvor det het seg at ”Vi anerkjenner at det på tross av den ekstraordinære nærhet mellom våre land og Israel vil være uenigheter på visse punkter, både store og små. Våre synspunkt er at slike forskjeller best løses stille, i tillitt og fortrolighet, som det seg hør og bør mellom langvarige strategisk allierte.” Tre fjerdedeler av medlemmene av Representantenes hus viste deres støtte ved å skrive under på brevet.

Palestinsk-israelske forhandlinger

USA, som nærmest har oppgitt å presse israelerne til å gjenstarte fredsforhandlingene med palestinerne, har i den siste tiden forsøkt å finne en måte å få Vestbreddens og Fatahs leder Mahmoud Abbas til å vende tilbake til forhandlingsbordet.

Abbas avsluttet forhandlingene mindre enn 4 uker før en 10-måneders forbud utgikk vedrørende bygging av nye jødiske hjem i Judea og Samaria. Dette fordi Israel på tross av forbudet bygde jødiske hjem i regionen og dermed brøt forbudet. Abbas hadde, hvis han skulle redde ansiktet sitt overfor den palestinske befolkningen, ingen valg. Han kunne ikke lenger vike unna, men ta et valg – enten å anerkjenne det, eller bryte forhandlingene, som uansett ikke ført noen vei.

En talsmann for amerikansk UD har nå bekreftet at Hillary har tilbudt Israel store bestikkelser dersom de vedtar en nytt moratorium på bygging på okkupert jord i Judea og Samaria, som skal gjelde i fattige 90 dager.

For denne lille innrømmelsen tilbys Israel bl.a. ”fighter bombers”, 20 F-35, for 3 millarder dollars. USA ga i 2009 minst 7 millioner dollar per dag i militærhjelp til Israel, mens de ikke gir noenting til palestinerne.

Abbas advarer at fredsforhandlinger med Israel ikke skal bli sammenblandet med USAs støtte til den jødiske staten. “USA er alliert med Israel, og vi kan forhindre det, men la deres hjelp bli gitt llangt unna fredsforhandlingene og ikke bli brukt som en pretekst for å gi mer våpen til Israel”, sa han.

Gjør man det blir det neste at man må fore Israel med kapital og våpen for på den måten å hjelpe palestinerne, noe som fort kan utarte seg til å bli en surrealistisk orwelliansk verden hvor sannhet er løgn, krig er fred …

Det er en voldsom bestikkelse som tilbys for en rørende liten innrømmelse, men det rapporteres at Israel, som stoler på at de fortsatt kan få hva de vil av amerikansk støtte, noe som trolig er korrekt, sier nei.

Det forteller noe om Israel-lobbyens posisjon i USA. USA er i det hele tatt styrt av lobbyister som stadig sikrer en politikk som ikke tjener de fleste amerikaneres interesser. Og den israelske lobbyen er blant de sterkeste i landet.

With settlement deal, U.S. will be rewarding Israel’s bad behavior

orwellianisme – den store verden

Dagens kamp « Blikk – Nyheter for aktivister

Congress Watch : A Conservative Estimate of Total Direct US Aid to Israel

US Aid to Israel and the Palestinians

American military aid to Israel

Josh Ruebner: U.S. Can’t Afford Military Aid to Israel

Abbas: Don’t Connect US Aid to Israel with Building Freeze

Pro-israelsk lobby kontrollerer EU

his2rie.dk: En israelsk lobby i USA?

Israelsk lobby presser Obama

Kritik fra USA ryster israelsk lobby

How the Israel Lobby Took Control of U.S. Foreign Policy

Israels lobby i USAReklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: