Flere hundre norske statsborgere tjenestegjør i Israel Defense Forces (IDF)

Bjørn Hermann (NRK)

Kaptein Bjørn Hermann sier flere hundre norske statsborgere har tjenestegjort i de israelske styrkene.

JUBLET FOR GJENKOMSTEN:  Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen 16. januar 2009.  Foto: AP/Anja Niedringhaus

Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen den 16. januar 2009.

Israelerne er gjentatte ganger beskyldt for å ha begått overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene. Nye opplysninger viser at flere norske, svenske og danske statsborgere gjør tjeneste som soldater i de israelske styrkene.

“Nei, jeg ser ingen etiske dilemmaer ved å jobbe for den israelske hæren. Hvorfor skal jeg det?” spør kaptein Bjørn Hermann, som er talsmann for den israelske hæren. Han har både norsk og israelsk statsborgerskap, og er en av flere skandinaver i det israelske forsvaret.

Det har tidligere vært kjent at norske statsborgere jobber som hjelpemannskaper for det israelske forsvaret. Nå bekrefter Normann at skandinaviske statsborgere også deltar i stridshandlinger. De fleste har dobbelt statsborgerskap. “Vi har ingen nøyaktig statistikk på det, men til enhver tid kan jeg tenke meg at det er mellom 5 og 30 skandinaviske personer som gjør verneplikttjeneste i Israel”, sier han.

Flere skandinaver deltok også under den omstridte Gaza-krigen. Røde Kors, som observerte flere grove brudd på Genèvekonvensjonene under Gaza-krigen, ba i mars måned norske myndigheter finne ut hva nordmenn har vært med på. Røde Kors krever nå at myndighetene gransker norske jøder for krigsforbrytelser i forbindelse med Gazakrigen i fjor.

Spørsmålet dreier seg om de har vært med på krigsforbrytelser som Goldstone-rapporten, utarbeidet av en kommisjon nedsatt av FN, i fjor fastslo var begått av begge parter i konflikten? Ifølge Goldstein rapporten, utarbeidet av den respekterte juristen Richard Goldstone, angrep israelske styrker bevisst sivile og tok ingen forholdsregler for å unngå sivile tap.

”Det var et massivt luftangrep mot et av verdens tettest befolkede områder, som medførte store sivile skader og lidelser. Vi opplevde også at hjelpemannskap ikke fikk komme frem og selv i noen tilfeller også selv ble mål”, forteller kommunikasjonsdirektør Bernt G. Apeland i Røde Kors. Over 1300 palestinere mistet livet under krigen i Gaza i 2008 og 2009, halvparten av dem sivile, flere av dem barn.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba både israelere og palestinere om å gjennomføre en troverdig gransking av påstandene om krigsforbrytelser under Gaza-krigen. Under et møte i FNs sikkerhetsråd hvor rapporten ble diskutert støttet både USA, Frankrike og Storbritannia oppfordringen fra Ban Ki-moon om at særlig Israel bør granske påstandene om israelske krigsforbrytelser.

FN oppfordret etter rapporten Israel til selv å ta et oppgjør med det som skjedde under Gaza-krigen i 2008 og 2009, men det ble blankt avvist av israelske myndigheter. Israel, som i sterke ordelag har tatt avstand fra påstandene i rapporten om at de israelske styrkene begikk krigsforbrytelser, har kalt rapporten ensidig og uetterrettlig.

Israel er fortsatt ustraffet, mens ofrene – befolkningen i Gaza – straffes daglig. De er fortsatt innesperret på Gazastripen, avskåret fra alt vi tar som en selvfølge: tilstrekkelig vann , mat , medisiner , klær, boliger. Situasjonen der forverrer seg. Norge for sin del har unnlatt å stemme for behandlingen av Goldstein-rapporten.

“Var det nordmenn med er det alvorlig, men det vil overraske meg om det var med nordmenn og kjempet i Gaza. Slike saker kommer opp innimellom, men det kommer aldri noen reell informasjon om at norske jøder har utført slike ekstreme krigshandlinger. Det er flere norske jøder som har avtjent verneplikten, de har dobbelt statsborgerskap. Men de fleste er nok ikke i infanteriet”, sier Hanne Eggen Røislien, som for tiden jobber for tiden med sin doktorgradsavhandling om IDF.

Tidligere i år svirret det rykter om at britiske jøder kjempet for IDF under krigen. IDF publiserer ingen persondata, og en gransking er derfor vanskelig. Røislien har selv gjort intervjuene med soldatene anonymt. Med en stående hær på 400 000, 179 500 av dem infanterister, har IDF mye å velge i. I underkant av 10 000 soldater deltok i Gaza.

Det er fra tidligere kjent at en del kristne, norske Israel-venner har dratt til Israel for å bistå IDF. Organisasjoner som Sheruit Le’Israel, forkortet Sar-El, som betyr Tjeneste for Israel, sender dessuten hvert år 10-15 nordmenn som frivillige for den israelske hæren, gjerne folk med jødiske aner. Alle disse frivillige har utelukkende sivile oppgaver, for eksempel bilmekanikk og annen logistikk. Mediaoppslag om denne type verving kommer med jevne mellomrom, og har tidligere skapt krav om granskinger i Norge, men lite ser ut til å ha skjedd. Organisasjonen verver fortsatt nordmenn til oppgavene.

IDF er opptatt av å verve utlendinger, og reklamerer på nettsidene sine for gjesteverneplikt. Det dreier seg om kortere oppdrag for å hjelpe forsvaret på en eller annen måte, og ikke opptrening til krigshandlinger. Israel har verdens femte største hær som siden opprettelsen av Israel har vært blant en av de mest effektive. Fortsatt scorer IDF høyest på motivasjon blant soldatene.

Det er straffbart for norske statsborgere å gjøre tjeneste i andre lands militærstyrker, men sjelden dømmes man for slik aktivitet. En innstramming i straffeloven i fjor fører til at dette kan straffes med fengsel i inntil tre år. Den nye straffeloven blir trolig ikke satt i kraft i sin helhet før 1. januar 2012. I paragraf 128 heter det at “på samme måte straffes den som her i riket rekrutterer noen til militær virksomhet for en fremmed stat.” Tidligere het det at verving til “krigsinnsats” var ulovlig.

Norske statsborgere er blitt kjent for å delta i fremmedlegionene under første verdenskrig, i borgerkrigen i Spania, i amerikansk tjeneste under andre verdenskrig og for tyskerne.

I Norge er det Kripos som etterforsker krigsforbrytelser. Og disse har ikke visst om norske statsborgere i den israelske hæren, og dermed heller ikke gjort undersøkelser rundt norske statsborgere i den israelske hæren.”Hvis det kommer inn påstander eller anmeldelser av denne typen, vil vi etter vanlige prosedyrer se nærmere på det”, opplyser seksjonsleder Reidar Bruusgård i Kripos til NRK.

“Det er klart det er vanskelig og først og fremst bør man legge press på israelske myndigheter for at de selv skal gjøre disse undersøkelsene. Men: Norske myndigheter har etterhvert bygget seg opp kompetanse til å etterforske krigsforbrytelser som har skjedd langt unna, så dette bør være håndterbart”, sier Apeland.

Vil ha norske jøder gransket for krigsforbrytelser

Var norske jøder med på dette?

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: