Et spørsmål om ytringsfrihet

Twitter has out-leaked the leakers

En “verdensomspennende diplomatisk krise”

STØTTESPILLERE: Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/Scanpix

STØTTESPILLERE:

Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser.

USA ble ifølge The Guardian rammet av en “verdensomspennende diplomatisk krise” søndag kveld etter at WikiLeaks, i samarbeid med flere internasjonale medier, slapp ut 251.000 klassifiserte dokumenter, hvor av mange er så ferske som fra februar i år.

Denne seneste runden med klassifiserte dokumenter fra WikiLeaks blir offentliggjort i bolker. Flere vil med andre ord bli frigitt i de kommende månedene. Ifølge New York Times er flere av korrespondansene fra 2008 og 2009 undertegnet av Condoleeza Rice og Hillary Rodham Clinton.

“Ikke en gang i deres villeste mareritt kunne politikere, bankere, dissidenter, verdensledere, regjeringspersonale og andre kilder ha forestilt seg at deres tillitt i et slikt omfang ville bli distribuert til alle de fire retningene av det amerikanske kart”, skriver The Guardian.

Bare i det amerikanske forsvarsdepartementet sitter det 100 personer klare til å gjennomgå nær tre millioner graderte dokumenter som det er ventet at varslernettstedet Wikileaks vil publisere. Spesialgruppen skal drive skadebegrensning når det blir klart hvilke bomber som ligger i materialet.

Det var den britiske journalisten Nick Davies i den britiske avisen The Guardian, som fikk en minnebrikke så liten at den lett fikk plass på nøkkelringen hans. Innholdet var USAs utenrikspolitiske mareritt. Minnebrikken journalisten fikk inneholdt nemlig 1.6 gigabytes med tekstfiler.

Mer presist inneholdt den mer enn 250.000 rapporter og telegrammer som har gått mellom USAs myndigheter og deres ambassader og utenriksstasjoner i hele verden. Lekkasjen er kalt ”et episk spark” til USAs diplomati. Dokumentene viser nemlig hvordan USA forholder seg til andre land og deres ledere. Og her skånes verken venn eller fiende.

Stadig flere kilder bekrefter at denne tredje runden for en stor del dreier seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. Ifølge den amerikanske ambassadøren Barry White: “De ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.”

Professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo (UiO), Janne Haaland Matlary, beskriver dokumentene som diplomatiets “legejournaler”, mens Italias utenriksminister Franco Frattini, som hevder lekkasjene trolig vil “ødelegge tillitsforholdet stater imellom”, sier Wikileaks-avsløringene er intet mindre enn “diplomatiets 9/11.” Ifølge Assange dekker det som lekkes “alle de store politiske temaene” i verden.

New York Times, som har fått tidlig tilgang til WikiLeaks-dokumentene, skriver at de viser hvordan terrorfaren fremdeles preger USAs forhold til verden etter angrepet 11. september 2001. Mesteparten av avsløringene avisen mener å ha funnet i den omfattende korrespondansen, er knyttet til Midtøsten og Afghanistan.

Ifølge Assange dekker det som lekkes “alle de store politiske temaene” i verden. “Den siste måneden har mye av min energi blitt brukt til å forberede den kommende offentliggjøringen av den diplomatiske historien i USA. Det er over 250 000 klassifiserte korrespondanser fra amerikanske ambassader verden over, og vi har allerede sett den siste uka at USA har forsøkt å avverge effekten dette vil ha”, sier Assange.

Dokumentene i WikiLeaks’ ferskeste runde med lekkasjer inneholder blant annet amerikanske diplomaters usensurerte betraktninger av personer og situasjoner. Det er allerede klart at lekkasjene inneholder svært grove karakteristikker av en lang rekke av verdens mektigste statsledere.

Hittil er det offentliggjort at Irans president Mahmoud Ahmadinejad blir omtalt som “Hitler”, den franske presidenten Nicolas Sarkozy “keiseren uten klær” og Afghanistans president Hamid Karzai skal være “drevet av paranoida.” Silvio Berlusconi, som også blir kalt ”skjørtejeger” og som det blant annet sies om skal ha detatt på en rekke “ville fester”, skildres som tiltaksløs, forfengelig og ineffektiv som moderne europeisk leder. Angela Merkel blir kalt ”hovmodig”.

Nordkoreanske Kim Jong-il beskrives i et dokument som en vinglete gammel kar, mens Zimbabwes president Robert Mugabe kalles enkelt og greit “den gale, gamle mannen”. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer inntil et visst punkt bedre fra det og beskrives som elegant og sjarmerende, men så blir han også skildret som en mann som aldri holder ord.

Av mer kuriøse saker New York Times skal ha funnet i dokumentene, nevnes den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafis misnøye under et besøk i New York. Han skal både ha blitt nektet å sette opp teltet sitt på Manhattan, og å besøke Ground Zero – tomten der tvillingtårnene World Trade Center sto inntil de ble ødelagt i terrorangrepet 11. september. Al-Gaddafi skal ha blitt svært forarget over dette, og truet med å tilbakeholde anriket uran som skulle sendes ut av landet.

Andre sitater fra dokumentene som slippes søndag og mandag nevner at Obama foretrekker å se mot Østen fremfor Vesten, ikke har noen følelser i forhold til Europa og at USA ser verden som et sammenstøt mellom to supermakter, mens Europa spiller en underordnet rolle.

Leder ved Senter for transatlantiske studier Svein Melby, som tror amerikansk UDs mange møter med andre statsmakter viser at de frykter innholdet i notatene, tror eventuelle fornærmende ordlyder i dokumentene først og fremst vil overraske dem utenfor diplomatiet.

”De fleste som er inne i dette systemet kan spillereglene. Kineserne vet at amerikanerne snakker dritt om dem. Det samme gjelder russerne og selvfølgelig finnes sikkert liknende karakteristikker om amerikanerne selv fra andre makter”, sier han, og legger til ”Problemet oppstår når det blir en offentlig skittentøvask om kinkige spørsmål. Dersom politikerne får vite hvordan deres egne og andres diplomater vurderer kontroversielle situasjoner i utlandet kan snøballen begynne å rulle raskt.”

”Alle i dette spillet vet at dialogen kan ha en ødeleggende effekt dersom det kommer andre for øret. Det er drevet brannslukking i stor skala, så amerikansk UD frykter vel en del effekter”, sier Melby.

Direktør ved Institutt for fredsforsking (PRIO), Kristian Berg Harpviken, mener avsløringene av flere hundretusener dokumenter er dramatisk. ”Dette er ganske dramatisk. Den amerikanske utenrikstjenesten får avslørt veldig mye om hvilke saker de er opptatt av, og ikke minst arbeidsmetodene deres”, sier Harpviken til ABC Nyheter. ”Det er også alvorlig fordi det avslører hvordan USA tenker og handler i en rekke komplekse situasjoner, som USA og verden står oppi”, sier direktøren.

Harpviken mener dokumentene som er offentliggjort står i fare for å ødelegge forhold mellom land. Særlig de som allerede har et anstrengt forhold. ”De har betydelig potensiale for å gjøre forhold mellom land vanskeligere, og ikke bare mellom USA og enkeltland. Saudi-Arabia og Iran sitt forhold har vokst gjennom årene, men avsløringene om at Saudi-Arabia har bedt USA om å angripe Iran er ikke gode nyheter”, sier han.

Lekkasjene kan også gjøre det vanskeligere for land som betrakter USA som en nær venn. ”Norge er et eksempel på det. Det er ikke overraskende med tidvis spenninger mellom det norske politiske lederskapet og de det kommuniseres med i Washington. Men det blir som regel håndtert uten at det kommer ut i offentligheten”, sier Harpviken. ”Dokumenter som omhandler Norge kan bli offentliggjort på et senere tidspunkt. Det kan gjøre relasjonen til USA vanskelig”, mener Harpviken, som legger til at slike saker ikke kan håndteres andre steder enn i offentligheten.

Dokumentene i den såkalte Cablegate-avsløringen har så langt dreid seg mye om sladderstoff, i form av lite flatterende beskrivelser av ulike statsledere. Men ifølge Harpviken er det mest interessante hva man tenker politisk. ”Det som er mest interessant, er å få vite hvem amerikanerne snakker med. Hvem er det som gir dem informasjonen de sender hjem”, sier forskningssjef Iver B. Neumann i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som ikke er overrasket over innholdet i de omfattende lekkasjene som WikiLeaks har publisert den siste tiden.

”Å samle informasjon og sende dette hjem er noe diplomater har gjort til alle tider”, sier Neumann, som har forsket på diplomati og utenrikspolitikk i en årrekke. Han hevder at hvem de velger å få sin informasjon fra kan si mye om hvor god oversikt de faktisk har om det landet de rapporterer fra.

“Amerikanerne har all mulig grunn til å være forbanna over at dette kommer ut. Her kan det nok være kyniske kommentarer om hva som i virkeligheten betyr noe og hva som ikke betyr noe for USA, og nedsettende kommentarer om andre aktører. Det vil bli svært interessant å se hvordan USA bedømmer andre land”, sier Neumann.

”Alle regjeringer i verden har den samme interesse av at deres diplomati kan fungere, og det kan det ikke dersom gradert materiale ikke forblir gradert. Det hemmelige diplomati er helt essensielt for sikkerhetspolitikken”, sier Matlary, som legger til “Internasjonal politikk er et sjakkspill i et anarki, derfor er diplomatenes vurderinger normalt så hemmeligholdte.”

”Det er essensielt for internasjonal politikk at analyser og vurderinger holdes hemmelig, og det er normalt at man analyserer både personlighet og hvilke agendaer en politiker har. Slike vurderinger er alltid meget pinlige og ødeleggende om de lekker ut”, sier Matlary.

Krasse personkarakteristikker i Wiki-dokumenter

Hånet Nelson Mandela

Ahmadinejad er “Hitler”. Sarkozy er en “keiser uten klær”

Wikileaks avslører “upassende oppførsel” fra medlem av den britiske kongefamilien

– En verdensomspennende diplomatisk krise

– WikiLeaks-lekkasjene skaper global diplomatisk krise

– Lekkasjene er pinlige og ødeleggende for USA

– Dette er diplomatiets 9/11

100 Pentagon-ansatte skal døyve Wikileaks-skandalen

– WikiLeaks-Assange bør tiltales for spionasje

Støre fordømmer Wikileaks-lekkasjer

WikiLeaks Release Reveals Ugly Side Of Diplomacy: NPR

Åpenhet

Amerikanske myndigheter var tidlig ute og fordømte lekkasjen, og forsøkte i det lengste å stanse publiseringen av materialet. Det hvite hus kunngjorde tidligere mandag at de vil stramme inn reglene for behandling av klassifisert informasjon. Nye retningslinjer skal passe på at ingen har tilgang til mer informasjon enn strengt nødvendig, og hindre at ingen informasjon kommer ut fra myndighetenes databaser.

Det hvite hus kaller offentliggjøringen uforsvarlig og farlig. Amerikanske myndigheter mener lekkasjen av dokumentene kan sette liv i fare og skade USAs bånd til allierte. Ifølge dem vil dokumentslippet i det minste sette livene på spill til en rekke uskyldige individer, fra journalister, via menneskerettighetsaktivister til soldater. Frislippet kan ødelegge for militære operasjoner, og ødelegge for samarbeid mellom stater.

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener WikiLeaks-publiseringene er et angrep på det internasjonale samfunnet. På en pressekonferanse mandag kveld beskyldte Clinton WikiLeaks for å undergrave USAs forsøk på å jobbe med andre stater. ”USA beklager på det sterkeste avsløringer av informasjon som var ment å være hemmelig”, sier Clinton, som understreker at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for at de som har lekket 250.000 hemmeligstemplede dokumentene fra USAs utenrikstjeneste til varslernettstedet, blir holdt ansvarlig.

Under en pressekonferanse på mandag valgte President Barack Obama, på tross av at det oppmøtte pressekorpset var mer interessert i lekkasjene fra Wikileaks, å kunngjøre et tidligere varslet tiltak for å begrense USAs underskudd. Ved å fryse lønningene til alle myndighetenes ansatte i to år, skal to milliarder dollar spares inn i løpet av 2011. Spørsmålene haglet da Obama forlot presserommet uten å svare på noen av dem.

Talsmannen for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier imidlertid at Obama var mildt sagt misfornøyd med lekkasjen. ”Det er nok trygt å si, og dette er en underdrivelse, at presidenten ikke var fornøyd da han fikk høre om lekkasjen i forrige uke”, sier Gibbs.

“Gjennom å publisere de stjålne og klassifiserte dokumentene har WikiLeaks ikke kun valgt å risikere menneskerettighetene, men også livet og arbeidet til disse individene. Vi fordømmer på det sterkeste den uautoriserte offentliggjøringen av disse klassifiserte dokumentene og sensitive nasjonale sikkerhetsinformasjonen”, sier Gibbs.

Obama sier han støtter en åpen og tilregnelig regjering, men Wikileaks blir kalt skjødesløs  og farlig, og ikke minst en fare for åpenhet. Men hvordan kan Wikileaks være en fare for åpenhet, når det er nettopp åpenhet Wikileaks har å by på? Hva betyr egentlig det å være åpen? I hvor stor grad vil USAs administrasjon være åpen? Lekkasjer er, som vi har sett flere ganger opp gjennom historien, viktige.

Det første poenget, den om at de dokumenter WikiLeaks har kommet ut med har satt liv i risk, har blitt grundig motbevist gjennom ulike analyser og rapporter, mens det andre poenget helt klart er å si at USA ønsker en lukket dialog og hemmeligholdelse.

USA har skrevet i et brev til Assange advokat at lekkasjen vil sette uskyldige liv i fare, noe Assange avviser. “Det er en organsisasjon med en fire år lang publiseringshistorie. Så vidt vi vet, har ingen enkeltindivider lidd skade på bakgrunn av noe vi har publisert”, sier Assange.

– Jeg kan tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk

– Nye lekkasjer setter liv og USAs sikkerhet i fare

WikiLeaks: Open secrets

White House condemns WikiLeaks’ release

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: