“We don’t do body counts”, sa den tidligere amerikanske forsvarssekretæren Donald Rumsfeld.”Løgn”, sier WikiLeaks.

“We don’t do body counts”, sa tidligere amerikanske forsvarssekretær Donald Rumsfeld til CBS News i mars 2002, i de tidlige dagene av Afghanistan krigen. Senere, i november 2003, sa han det igjen. Men han løy. Irak dokumentene Wikileaks nå har publisert viser at USA unndro detaljer om flere tusen sivile drepte. Dette er uetisk og kontraproduktivt.

Minst 109.000 mennesker ble drept i Irak mellom invasjonen i mars 2003 og slutten av 2009. 63 prosent av dem var sivile, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt. Wikileaks viser at USA hemmelig i detalj mer enn 100.000 tap, inkludert 66.000 sivile, med navn og det hele. Det bør være tydelig for alle at krigen vi ble fortalt skulle frigjøre det irakiske folk ikke brakte noe annet enn massemord og ødeleggelse og var et av de mest monumentale krigsforbrytelser i moderne historie. De lekkede dokumentene, som ifølge WikiLeaks’ grunnlegger, Julian Assange, viser at det har blitt begått krigsforbrytelser, gir et grafisk bilde av seks års blodig og brutal krig i Irak etter den amerikanske invasjonen i mars 2003. Assange kaller innholdet av de hemmeligstemplete dokumentene om Irak-krigen for et regulært blodbad.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera røper WikiLeaks-lekkasjen at USA førte hemmelige lister over drepte og sårede irakere, selv om de alltid benektet det. Ifølge listene ble til sammen 285.000 irakere enten drept eller såret i krigshandlingene. Andre dokumenter viser at USA visste om, men unnlot å etterforske grov og brutal mishandling av fanger som irakiske soldater og politi var skyldig i. WikiLeaks-dokumentene viser blant annet at flere hundre sivile, mange av dem kvinner, er drept ved bemannede amerikanske kontrollposter i Irak

We don’t do body counts, said Rumsfeld. Oh yes you do

Wikileaks revelations: relentless drumbeat of civilian deaths

WikiLeaks papers detail Iraq torture, US killings

WikiLeaks Iraq war logs: Why Iraq has the right to know the full death toll

Hadde ordre om å ikke etterforske tortur, voldtekt og drap

Al Jazeera presenterer WikiLeaks-dokumenter om Irak

WikiLeaks: Minst 109.000 drept i Irak

Årsaken for forskjellen mellom tallene mellom Iraq Body Counts (IBC) kalkulering av sivile drepte siden invasjonen og de mye høyere tallene gitt av det kjente og respekterte helsetidsskriftet The Lancet i oktober 2006 er at IBCs tall er for døde forårsaket av volddelig midler som har blitt verifisert av minst to mediekilder. IBC har altid fremholdt at dets tall uunngåelig undervurderer tap, ikke minst fordi mange døde vil være ureportert. Studien 2006 Lancet survey kalkulerte med 655.000 irakiske sivile døde frem til juli 2006, noe de kom frem til gjennom å finne ut av hvor mange folk som hadde dødd av både voldelige og ikke-voldelige årsaker som ikke ville ha dødd hvis Irak ikke hadd vært invadert i mars 2003.

Da Lancet publiserte at 650.000 var blitt drept, svarte president Gorge W. Bush at ”600.000 eller hva det nå var de kom opp med er kun en gjett, det er ikke troverdig.” Les Roberts, nå ved Columbia University, var medforfatter til Lancet teksten Mortality after the 2003 Invasion of Iraq: a Cross-Sectional Cluster Sample Survey. Han har studert andre konflikter, inkludert i Kongo, hvor hans beregninger har blitt bredt anerkjent.

Patrick Ball, medforfatter av boken State Violence in Guatemala, 1960-1996, og har skrevet kapittelet On the Quantification of Horror: Field Notes on Statistical Analysis of Human Rights Violations i boken Repression and Mobilization, fra gruppen Benetech sa: “Metoder som medierapporter får vanligvis med seg volden bra når det er moderat, men når det begynner å øke, går de glipp av en hel del.”

Craig Murray, tidligere Storbritannias ambassadør til den sentralasiatiske republikken Uzbekistan hvor han hjalp til med å eksponere menneskerettighetsbrudd utført av det USA-støttede regime til Islam Karimov, noe som den britiske regjeringen likte og derfor ba ham om å gå av i 2004, er nå en viktig kritiker av den vestlige politikken i regionen. I teksten We Killed One Million People – Yes, You and I Did, får han frem poenget at ingen ting av hva som nå skjer i Irak kan finne sted uten at vanlig borgere ignorer det.

Just Foreign Policy, som forsøkte å oppdatere beregningen til Lancet året etter, kom til at rundt en million irakere hadde blitt drept siden USA invaderte Irak. Dette er minst 10 ganger flere enn de fleste malinger sitert i det kommersielle media, men er basert på den eneste vitenskapelige studien av antall døde forårsaket av den USA-lede invasjon i Irak i mars 2003. Irakere har fortsatt å bli drept siden.

I følge den nasjonale koordinatoren og analytikeren ved Just Foreign Policy, Robert Naiman: “Just Foreign Policy publiserer en oppdatert måling av irakiske døde forårsaket av den amerikanske invasjonen og okkupasjonen som startet i 2003. Og måten vi har konstruert dette antallet på er å fortsette Lancet studiet, som ble publisert sist høst.” I følge Naiman er krigen i Irak ennå en såkalt Vietnam krig.

Sangen Bestow Us Peace Graciously (ikke se, kun hør) ble skrevet på slutten av 30-års krigen, en krig som drepte millioner av mennesker, av den tyske komponist og organist Heinrich Schütz i 1648. Gjennom Irak krigen, hvis ikke før, har vi mistet leksen som skulle ha blitt gitt oss fra den vestfaliske fred og dets lovnader om suverenitet, likeverd og ikke-intervensjon mellom nasjoner.

Den 14. september 2007 hevdet det britiske Opinion Research Business (ORB), en uavhengig spørreundersøkelsesbyrå i London som hadde utført en tilsvarende undersøkelse, at det totale tapet i Irak krigen var på over 1.2 millioner døde (1.220.580). Dette er det høyeste antall publisert så langt, og er høyere enn antall døde av det rwandiske folkemordet. De har brukt samme metodikk som Lancet-studien, dvs. spurt et representativt utvalg om noen i deres husholdning er drept i disse årene, og multiplisert tallet med antall husholdninger i Irak. Dette er jo ikke like solid som en John Hopkins-studie publisert i The Lancet, men indikerer at antall døde er voldsomt – ikke minst i forhold til antall terrordrepte i Vesten.

Vi må heller ikke glemme at dette skjer etter at 1.5 millioner irakere har dødd på grunn av FNs sanksjonsregime mot Irak, som ble innført av FN i etterkant av Gulfkrigen da Irak forsøkte å invadere Kuwait i 1990 og som fortsatte frem til den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

Den 10. mai 1996 sa den daværende USA ambassadør til FN, Madeleine Albright, på programmet 60 Minutes at det var verdt det på spørsmål om det hele var verdt døden til 500.000 barn under 5 år, som hadde dødd fram til da. Sanksjonene fortsatte 7 år til. Det var de tøffeste, mest gjennomførte sanksjonene i historien og forårsaket kontroverser over den humanitære kostnaden. Det kulminerte med at to senior FN representanter i Irak, Denis Halliday og Hans von Sponeck, resignerte i protest og kalte det for folkemord.

USA, som hadde fått innsatt Saddam Hussein, foret både Iran og Irak med våpen under den fryktelige Iran-Irak krigen. Krigen hadde begynt da Irak invaderte Iran den 22. september 1980. Dette etter en lang historie med grensedisputter. I tillegg kommer at Irak av USA, som fryktet for en videre islamisering og selvstendiggjøring av regionen, ble brukt som en buffer mot det nylig innsatte religiøse styret i Iran. Under krigen finansierte Kuwait krigen mot Iran. Når den endte var Irak sønderslått og kunne ikke betale tilbake de 14 milliarder dollar som landet hadde lånt fra Kuwait.

Fiendtligheter kom i stand etter at det lille oljelandet Kuwait nektet å slette gjelden. Flere møter ble holdt mellom de to landene, men de klarte ikke å bli enige. Irak forsøkte deretter å betale tilbake gjelden gjennom å høyne oljeprisene gjennom OPEC oljeproduksjonskutt. Men Kuwait forhindret dette gjennom å øke sin produksjon, og til og med ved å stjele olje fra Irak gjennom Rumaila Field. Da Irak syntes å få grønt lys fra USA vedrørende et angrep på Kuwait, som irakerne mente tilhørte Irak, forsøkte de å innta landet, noe som begynte Gulfkrigen da USA angrep Irak. Kuwait var tidligere en del av Irak, men ble avskåret som et selvstedig emirat av Storbritannia i etterkant av den anglo-osmanske konvensjonen i 1913, hvor Kuwaits status var det eneste langlivde resultatet. Storbritannia erklærte Kuwait som et uavhengig sheikedømme under britisk herredømme.

Leksa det er den at USA og Saddam Hussein er et og det samme og ingen av dem har gitt Irak noe godt. Kun død og fordervelse. USA satte inn deres mann i Irak, Saddam Hussein, som har gjort lite annet enn å gå til krig og å undertrykke Iraks befolkning. USA har slått hardt tilbake mot den allerede utpinte irakiske befolkningen hver gang man har sett sitt snitt til det. USA tjente godt på våpensalg til begge de krigførende partene under krigen mellom Irak og Iran, samtidig som de fikk Irak til å verne om den såkalte vestlige verden og stanse utbredelsen av Irans revolusjon. Gjennom krigen fikk de utmattet begge de to tidligere så store og sterke maktene. Alt dette for å bevare hegemonien og sikre sine oljeinteresser, noe som har kostet regionens, og da ikke aller minst Iraks, sivile befolkning enormt.

Resultatet på elendigheten er det vi ser i dag, for hva det er vi er vitne til, er det første folkemordet i det nye århundrede, eller årtusenet. Dette lover ikke godt for vår fremtid. En tid med like mye barbari som tiden før oss. Og kanskje er at det verste at det er den såkalte moderne og vestlige verden som utfører barbariet. I stedet for å nyte hverandres kuturer og mangfold, gjør vi alt for å knuse hverandre og ta hverandres naturressurser.  Stadig hører vi mer om den nye kalde krigen, krigen i Vest Asia og USAs administrasjon som lik en stor gorilla slår seg hardt på brystet og grynter frem noen lyder og gir fra seg noen store brøl så vi gyser der vi sitter og håper at det ikke blir en ny krig.

Uansett: Lidelsen dette er uttrykk for er så grusom, forferdelig, ubegripelig, vanvittig, absurd og forrykt at alle ord blir fattige.

Iraq War

Iraq War casualties

Human death in Iraq

Casualties of the Iraq War

Iraq Body Count project

2006 Lancet survey

Survey Puts Iraqi War Dead Above One Million

ORB survey of Iraq War casualties

Iraqi Health Ministry casualty survey

The Real News

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: