Wikileaks: Pakistan

Den pågående atomkonflikten mellom USA og Pakistan blir omtalt i dokumentene. Amerikanernes frykt for Pakistans atomvåpen er større enn tidligere kjent, og Washington er også bekymret over at de militære skal gripe makten i et nytt kupp. Frykten kommer til syne i dokumenter fra amerikanske diplomater i Islamabad som er offentliggjort av nettstedet WikiLeaks.

”Pakistan produserer atomvåpen raskere enn noe annet land i verden”, heter det i et notat fra 2008. Amerikanske myndigheter ønsker angivelig å fjerne en forskningsreaktor for anriking av uran, fordi de mener at denne kan brukes til kjernefysiske våpen. Pakistanske myndigheter har så langt nektet å etterkomme dette, fordi de skal være redde for å framstå svake overfor egne borgere.

”20.000–130.000 mennesker er direkte involvert i de pakistanske atomvåpen- og rakettprogrammene. Det fins ingen garanti for at alle er 100 prosent lojale og pålitelige”, heter det i et notat der de amerikanske diplomatene viser til russiske kilder.

Daværende ambassadør Anne Patterson legger heller ikke skjul på sin frykt over at ytterliggående islamister skal få hånd om deler av atomarsenalet. ”Vår store bekymring er ikke at militante islamister skal stjele fullverdige våpen, snarere at pakistanske statsansatte skal lykkes med å smugle ut nok kjernefysisk materiale til at terrorister skal kunne bygge en bombe av det”, skrev hun i et notat i 2009.

Også britiske og russiske myndigheter er dypt bekymret over det pakistanske atomvåpenprogrammet, går det videre fram.

Frykt for militærkupp

Andre dokumenter viser USAs frykt for at de militære nok en gang skal gripe makten i et kupp i Pakistan. Landets mektige hærsjef, general Ashfaq Kayani, fortalte i 2009 selv til ambassadør Patterson at han vurderte å ”overtale” president Asif Ali Zardari til å gå av, noe de amerikanske diplomatene tolket som om hærsjefen planla kupp eller attentat mot Zardari.

Zardari kom til makten året etter, som den første sivile leder etter nesten ti år med kuppgeneralen Pervez Musharraf ved makten. Zardaris kone, tidligere statsminister Benazir Bhutto, ble drept i et attentat i 2007.

Zardari var også i høyeste grad klar over faren som truet, viser et annet notat som er gjengitt av avisene The Guardian og The New York Times. I notatet refererer USAs visepresident Joe Biden til en samtale med Zardari, der han forteller hvordan han er overbevist om at Kayani og den pakistanske sikkerhetstjenesten Inter-Services Intelligence (ISI), som har blitt formet av CIA, vil ”rydde ham av veien.”

ISI, som ble skapt av den australskfødte britiske hæroffiser Major General R. Cawthome, som da var stabsviseleder i den pakistanske hær, har vært dypt involvert i pakistansk innenrikspolitikk siden 1950-tallet, men mistet sin betydning under regimet til Zulfiqar Ali Bhutto.

Etter at general Zia ul-Haq tok makten etter et militærkupp i 1977, og fikk drept Bhutto, blomstret ISI gjennom å være ansvarlig for innsamling av informasjon om kommunistpartiet og ulike andre partier, slik som Pakistan Peoples Party (PPP). Under den sovjetisk-afghanske krigen på 1980-tallet utførte ISI en rekke hemmelige operasjoner i samarbeid med CIA.

Zia ul-Haq er mest kjent for å subsidieremujahedeen bevegelsen, som førte til at Sovjet trakk seg ut av Afghanistan og ble beskrevet som en fundamentalistisk sunni diktator.

I 1983, som en reaksjon på Zias politikk, ble Movement for the Restoration of Democracy (MRD) skapt og vokste raskt i Pakistans mindre, fattigere provinser, og da spesielt i Bhuttos hjemmeprovins Sindh.

ISIs Internal Political Division har blitt beskyldt av ulike PPP medlemmer for å ha drept Shahnawas Bhutto, en av de to brødrene til Benazir Bhutto, gjennom å forgifte ham mens han var på den franske riviera i 1985 for på den måten å forsøke å stanse henne fra å returnere til Pakistan for å lede bevegelsen mot Zias militærregjering. Shahnawaz er antatt å ha hjulpet til med å organisere en gruppe som hadde til formål å velte regimet til Zia ul-Haq via forbindelser til den venstreradikale gruppen al-Zulfiqar, formet for å hevne drapet på Bhutto.

I 1987 giftet Benazir Bhutto seg med Asif Ali Zardari i Karachi og i 1988, året da Zia døde i en flyulykke og det første åpne valget på mer enn et tiår ble avholdt, vant Bhuttos PPP flesteparten av setene i nasjonalforsamlingen. Bhutto ble statsminister i en koalisjonsregjering. Men Bhuttos regjering ble avsatt government i 1990 etter anklager om korrupsjon, som hun aldri ble dømt for. Zias protégé Nawaz Sharif kom til makten, mens Bhutto fungerte som opposisjonsleder.

Valgene i 1990 ble fiksa av ISI i favør av Islami Jamhoori Ittehad (IJI), et konglomerat av ni høyrefløyspartier under ledelse av ISI og  løyntnantgeneral Hameed Gul, for på den måten å sikre at Bhuttos PPP ville tape.

I 1993 valget vant PPP igjen og Bhutto kom til makten. Men i 1996 ble Bhutto på nytt avsatt. Denne gang av president Farooq Leghari, som oppløste regjeringen. Kritikk mot Bhutto kom fra eliten i Punjab og mektige føydalherrer. En opposisjon hun beskyldte for å destabilisere Pakistan.

Kort tid etter å ha kommet til makten gjennom et militærkupp i 1999 karakteriserte Pervez Musharraf Bhuttos tid som en “tid med skammfult demokrati.”

Bhutto returnerte til Pakistan etter å ha laget en avtale med president Pervez Musharraf hvor hun ble gitt amnesti og alle korrupsjonsanklagene ble trukket i oktober 2007. Hun ble drept etter å ha deltatt i en PPP rally i den pakistanske byen Rawalpindi den 27. desember 2007. Dette kun to uker før valget i 2008 hvor hun var en av de ledende opposisjonskandidatene.

Mye tyder på at man ikke ønsket Bhutto tilbake til makten igjen. Hverken USA, ISI eller Musharraf.

Inter-Services Intelligence

Pakistansk-amerikansk samarbeid

Dokumentene som er lekket ut via WikiLeaks, viser også hvordan ledelsen i Islamabad ved flere anledninger har gitt amerikanske spesialstyrker tillatelse til å operere på pakistansk jord.

Et notat fra oktober 2009 viser at de amerikanske soldatene opererte sammen med pakistanske styrker i stammeområdene langs grensen mot Afghanistan, trolig på jakt etter Taliban-opprørere og medlemmer av terrornettverket al-Qaida. Selv om Pakistan offisielt har protestert mot USAs gjentatte droneangrep mot mål i Pakistan, viser notatene at sentrale pakistanske ledere i all stillhet støtter angrepene.

Jeremy Scahill: WikiLeaks Cables Confirm Secret U.S. War Ops in Pakistan

Lashkar-e-Taiba

Andre notater viser USAs frustrasjon over Pakistans støtte til den ytterliggående gruppen Lashkar-e-Taiba, som er en av de største og mest aktive islamistmilitante terroristorganisasjonene i Sør Asia og som opererer fra Pakistan med blant annet flere treningsleire i det pakistanskadministrerte Kashmir. Dets hovedkvarter er i Muridke, i nærheten av Lahore i Punjab provinsen i Pakistan.

Gruppens medlemmer har utført angrep mot India med det til formål å lage en islamsk stat i Sør Asia og “frigjøre” muslimer som holder til i det indiske Kashmir. Organisasjonen er betegnet som terroristorganisasjon av India, Pakistan, USA, Storbritannia, UE, Russland og Australia.

Amerikansk etterretning antok i desember 2008 at ISI fortsetter å gi gruppen hjelp og støtte.

Lashkar-e-Taiba – Wikipedia

Finansiell kollaps

Ifølge den britiske avisen er myndighetene i både London og Washington bekymret for en eventuell finansiell kollaps i Pakistan.

– Osama bin Laden lokalisert i Pakistan

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: